SEGRE

POLÍTICA COMICIS

Fiscalia recolza mantenir les eleccions el 14-F i Aragonès “batallarà” per ajornar-les

El Ministeri Públic demana que el decret del Govern que postergava els comicis segueixi en suspens mentre el TSJC decideix || El vicepresident defensa que l'edicte està avalat tècnicament i jurídicament

El sorteig a la Paeria de Lleida es va fer traient números d’una bossa, quan la majoria de municipis va usar un programa informàtic.

El sorteig a la Paeria de Lleida es va fer traient números d’una bossa, quan la majoria de municipis va usar un programa informàtic.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia Superior de Catalunya s’ha mostrat favorable a mantenir la data de les eleccions al Parlament el 14 de febrer, de manera cautelar, mentre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) resol si anul·la el decret del Govern que divendres passat les ajornava al 30 de maig per la pandèmia, i que va suspendre aquest dimarts de manera cautelar.

A l’informe presentat al tribunal, el ministeri públic al·lega que si s’aixeca la suspensió cautelar, quan el tribunal resolgui ja haurà passat el 14 de febrer, la qual cosa faria impossible fer complir la resolució en cas que sigui contrària a la Generalitat. Així doncs, els recursos contra el decret d’ajornament “perdrien la seua finalitat”, afegeix la Fiscalia, que recorda que el seu escrit només fa referència a la procedència de la mesura cautelar, i no sobre el fons de l’assumpte.

Els partits de l’oposició, contra el Govern per “no redactar correctament” el decret d’ajornament

Algunes capitals van usar un programa informàtic per resoldre el sorteig en qüestió de minuts

Després de dictar aquesta mesura, el TSJC va citar la Fiscalia i la Generalitat a pronunciar-se sobre la suspensió del decret. El Govern, que fins ahir a la tarda no havia presentat el seu informe, té fins a les 10 del matí d’avui per fer-ho, abans que el TSJC decideixi si manté la suspensió mentre resol el fons de l’assumpte o l’aixeca perquè els comicis continuïn ajornats.

Mentrestant, i durant una compareixença a petició pròpia a la Diputació Permanent del Parlament, el vicepresident, Pere Aragonès, va defensar que el decret d’ajornament està avalat tècnicament i jurídicament, basant-se en criteris sanitaris. Per això va demanar als partits catalans i al TSJC responsabilitat per ajornar les eleccions. “Batallarem fins al final” perquè els comicis siguin el 30 de maig, va asseverar.

Durant la sessió el president republicà al Parlament, Sergi Sabrià, va carregar durament contra el PSC per posar al davant “els interessos electorals” abans que la salut dels ciutadans i també va mantenir un encreuament de retrets amb els seus socis a la Generalitat.

Sabrià va retreure que des de JxCat actuïn alhora com a “oposició i Govern” i va criticar la petició de dimissions que va llançar dimarts el vicepresident del partit a la Cambra, Josep Costa. Per la seua part, els juntistes van censurar que des d’Esquerra es critiqui els socialistes quan després els ofereixen els seus vots “gratuïtament” al Congrés.

D’altra banda, els partits de l’oposició –menys la CUP– van acusar el Govern de la Generalitat de no haver redactat de manera correcta el decret de suspensió.

La Paeria de Lleida va sortejar les meses al matí, traient números d’una bossa per elegir-ne els membres. Davant aquest procediment tradicional, altres capitals de comarca van fer servir un programa informàtic per resoldre el sorteig en qüestió de minuts. És el cas de Mollerussa, Balaguer, el Pont de Suert i la Seu. Aquest últim municipi es va avançar a la resolució del TSJC i va sortejar les meses dilluns passat.

Plens exprés per sortejar les meses electorals Desenes de municipis de Lleida van celebrar ahir plens per elegir per sorteig els membres de les meses electorals a les eleccions al Parlament. La majoria d’aquestes sessions es van convocar dimarts, amb presses i amb caràcter d’urgència, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) suspengués de forma cautelar l’ajornament dels comicis. Amb el 14 de febrer una altra vegada com a data prevista per a la votació, es va reprendre el calendari electoral. En el cas de les meses, el termini per sortejar-les expirava ahir mateix. Malgrat això, fonts municipals van apuntar que la junta electoral hauria acceptat ajornar la data límit fins a les 21.00 hores d’avui, davant de la dificultat de celebrar sessions amb tan poca antelació en alguns consistoris, en especial els de petites localitats que comparteixen personal municipal.

tracking