SEGRE

ESNOTICIA

El Superior de Justícia indigna el Govern al mantenir els comicis per al 14-F

El tribunal es dona fins al 8 de febrer per a la decisió final, a 6 dies de posar urnes

Pere Aragonès, durant la compareixença pública del Govern per respondre al Superior de Justícia.

Pere Aragonès, durant la compareixença pública del Govern per respondre al Superior de Justícia.GENERALITAT DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va indignar ahir el Govern al mantenir de manera cautelar les eleccions per al 14 de febrer mentre es tramita el recurs contra l'ajornament dels comicis, i després de rebre els arguments de la Fiscalia i la Generalitat. Es dona de termini fins al 8 de febrer per prendre la decisió definitiva.

Més incertesa si és possible al voltant de les eleccions catalanes. La Secció 5 de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC va decidir ahir mantenir la suspensió del decret del Govern que ajornava les eleccions catalanes al 30 de maig vinent, amb la qual cosa provisionalment els comicis es mantenen el 14 de febrer. El tribunal conserva la mesura cautelaríssima –sense sentir les parts– que va adoptar dimarts i la va fer pública poc després que el Govern presentés les seues al·legacions. Els possibles recursos que les parts presentin contra aquesta decisió no comportaran la suspensió de l’acord i, per tant, igualment continua vigent la convocatòria per al 14-F.

La Sala ha acordat escurçar els tràmits de la demanda “per raons d’urgència” i, en lloc dels vuit dies habituals, ha donat a les parts quatre dies per presentar més documentació i arguments per a la sentència definitiva, que el tribunal preveu publicar, com a màxim, el 8 de febrer. És a dir, que se sabrà quan se celebraran les eleccions en plena campanya electoral, que comença el divendres dia 29 i a només sis dies de la hipotètica data de posar les urnes. Ahir, els magistrats van comunicar només la decisió, i preveuen publicar la resolució íntegra amb els seus arguments avui divendres.

El Govern defensa el 30 de maig i “no es planteja ni un nou decret ni una nova data electoral”

El vicepresident, Pere Aragonès, acompanyat dels consellers, va arremetre contra el Superior de Justícia: “Estem davant d’una irresponsabilitat que fa que molts ciutadans es vegin obligats a escollir entre el dret a vot i el dret a la salut”. En una declaració institucional des del Palau de la Generalitat, va afirmar que la decisió del tribunal és un intent de “condicionar” la política catalana des de la justícia i considera que suposa un perjudici cap als ciutadans. Va criticar que el TSJC no hagi resolt encara el fons de l’assumpte, raó per la qual es mantindrà aquesta situació d’“incertesa” una vegada hagi començat la campanya electoral. Va insistir que el Govern va decidir ajornar les eleccions per “preservar” el dret a vot i el de la salut a la ciutadania, i va recalcar que va aconseguir el consens dels partits catalans.

Meritxell Budó va alertar que la decisió del Superior de Justícia posa “en risc” el procediment electoral.

La consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, per la seua banda, va defensar la validesa legal del decret suspès pel TSJC que va ajornar les eleccions al 30 de maig, i va afirmar que “el Govern no es planteja ni un nou decret ni una nova data electoral que no sigui la fixada”. En aquest sentit, la consellera Capella va sostenir en una compareixença davant de la premsa que l’ajornament electoral, ara suspès de forma cautelar, “està avalat per tres informes” sobre l’evolució epidemiològica, els efectes de la convocatòria en la qualitat democràtica i el marc jurídic en el qual s’empara, i va afegir que compta amb el vistiplau de la comissió jurídica assessora, del síndic de greuges i, també, de la taula de partits.

Això vol dir que desestima els arguments sanitaris i jurídics del Govern? No. Aquest és un tema que encara no s’ha estudiat. El TSJC s’ha compromès a pronunciar-s’hi abans del 8 de febrer. És per aquest motiu que, si no ho fa abans del divendres 29 de gener, el dia que comença la campanya, serà un indici que hi haurà comicis el 14 de febrer. Encara que només serà un indici.

tracking