SEGRE

CONFLICTE MOBILITZACIÓ

Arrestos massius pel suport a Navalni

El Kremlin deté milers de participants a les manifestacions de suport al dirigent opositor, que està entre reixes || Denuncien que els agents policials els donen cops “directament” al cap

Manifestants enfilats en un fanal a Moscou, ahir.

Manifestants enfilats en un fanal a Moscou, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 3.068 persones van ser detingudes ahir a Rússia per participar en les manifestacions de suport a Aleksei Navalni, líder opositor que va tornar a Rússia fa uns dies després de passar mesos a Alemanya recuperant-se d’un enverinament i que va ser arrestat tot just posar un peu en territori rus. Les protestes, qualificades d’“il·legals” pel Kremlin i que van ser multitudinàries, van acabar amb topades amb les forces de seguretat.

A Moscou, van respondre a la convocatòria opositora unes 15.000 persones, i també hi va haver mobilitzacions massives en altres ciutats, com ara Sant Petersburg. Segons l’organització especialitzada en el seguiment de detencions OVD, el nombre de detinguts supera els 3.000, la gran majoria a la capital. Així mateix, almenys 40 agents de Policia van resultar ferits durant les protestes només a Moscou. Les ferides, segons fonts dels cossos de seguretat, van ser caràcter lleu. Igualment, hi hauria desenes de ferits entre els manifestants. Aquests, convocats per diferents grups opositors, van corejar consignes com “Llibertat per a Navalni!” o “Ves-te’n, Putin!”. Els participants de les protestes van ser, la gran majoria, joves, que també van denunciar la caiguda d’internet i l’actuació dels agents. “No dubten ni un instant. Colpegen directament al cap”, va explicar un dels ferits.

Brussel·les, els Estats Units i Amnistia Internacional condemnen la resposta de Putin a les manifestacions

Davant d’aquest escenari, l’Alt Representant de la Política Exterior i de Seguretat Comuna de la Unió Europea, Josep Borrell, va manifestar la seua “preocupació” pels arrestos. “Segueixo els esdeveniments de Rússia amb preocupació. Condemno les detencions generalitzades, l’ús desproporcionat de la força, el tall d’internet i les connexions telefòniques. Aquest dilluns abordarem les mesures a prendre amb els ministres d’Exteriors dels Vint-i-set”, va apuntar el polític lleidatà. En la mateixa línia, Amnistia Internacional va condemnar la repressió i va exigir l’alliberament immediat dels manifestants, igual que l’ambaixada dels EUA a Rússia.

L’esposa de l’opositor, entre els detinguts Una de les detingudes en la manifestació de Moscou és Iúlia Navalnaia, parella de Navalni. Va ser ella qui va anunciar per xarxes socials que havia estat arrestada. “Perdó per la mala qualitat. Hi ha una llum molt pobra dins del furgó”, va escriure sota una foto de l’interior del vehicle en el qual va ser tancada.

Manifestants enfilats en un fanal a Moscou, ahir.

Manifestants enfilats en un fanal a Moscou, ahir.EFE

tracking