SEGRE

Darias relleva Illa en Sanitat i Iceta serà ministre de Política Territorial

Illa i Darias a la reunió telemàtica del Consell Interterritorial de Salut del 4 de gener.

Illa i Darias a la reunió telemàtica del Consell Interterritorial de Salut del 4 de gener.Moncloa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fins ara ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, rellevarà Salvador Illa al capdavant del Ministeri Sanitat, i ella serà substituïda al seu departament pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha informat d’aquests canvis aquest dimarts en una declaració al Palau de la Moncloa després de comunicar al rei la primera modificació del seu Executiu de coalició.

Darias i Iceta prometran els seus càrrecs aquest dimecres al Palau de la Zarzuela davant de Felipe VI, després que el seu nomenament es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat.

Aquests canvis han estat propiciats per la decisió de designar Salvador Illa com a candidat a la Presidència de la Generalitat per a les eleccions catalanes.

Des que el passat 30 de desembre es va conèixer que Illa aspiraria a aquest càrrec, va assegurar que deixaria la seua responsabilitat en Sanitat abans que comencés la campanya electoral, i la Moncloa va avançar aquesta setmana que el relleu es faria efectiu aquest dimarts després que assistís a la seua última reunió del Consell de Ministres.

A l’espera que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya decideixi abans del 8 de febrer si es mantindran les eleccions catalanes el 14 del proper mes, la campanya començarà aquest divendres, 29 de gener, pel que, si Illa mantenia la seua paraula, era obligat el seu relleu aquesta setmana.

Darias va ser la persona que es va remenar des del primer moment per rellevar Illa, i des del Govern central s’havia apuntat també que ella podria ser substituïda en Política Territorial per Iceta.

La que serà nova ministra de sanitat ha col·laborat estretament amb Illa en la gestió de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de coronavirus i en la cogovernança amb les comunitats autònomes i, així, ha participat en reunions com les del Consell Interterritorial de Salut.

Per la seua part, Iceta havia confirmat que el president del Govern li havia ofert col·laborar en la política nacional, encara que assegurava que desconeixia si li oferiria integrar-se en l’Executiu.

Sánchez no havia revelat les seues intencions, i la seua vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va manifestar que la sortida d’Illa provocaria "algun ajustament puntual" i va donar a entendre que no seria gaire més, encara que recalcant a tota hora que aquesta era una prerrogativa del cap de l’Executiu.

Els relleus anunciats en aquests dos ministeris suposen la primera remodelació del primer Govern de coalició en l’actual etapa democràtica

Illa i Iceta van fer ahir el primer acte de precampanya del PSC.

Illa i Iceta van fer ahir el primer acte de precampanya del PSC.ACN

tracking