SEGRE

Els partits volen que només puguin assistir als mítings veïns del municipi

La mesura serà revisada en la reunió amb el Govern d’aquest dijous

Control dels Mossos ahir a la tarda a l’N-230 a la sortida de Lleida cap a Torrefarrera.

Control dels Mossos ahir a la tarda a l’N-230 a la sortida de Lleida cap a Torrefarrera.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits polítics catalans s’han desmarcat aquest dimecres de l'aval del Govern a trencar el confinament municipal per poder assistir a un míting a la campanya electoral que arrenca aquest divendres a Catalunya.

La polèmica es va desencadenar després que, en la roda de premsa d’ahir, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, assegurés que durant la campanya de les eleccions catalanes del 14 de febrer estarà permès trencar el confinament municipal per poder assistir a un míting polític. "El dret a la participació política és un dret fonamental i, per això, estarà permesa aquesta mobilitat per poder assistir a un míting", va assenyalar Budó.

Per la seua part, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha defensat aquest dimecres el "sentit comú" d’aquest protocol i ha subratllat que es prioritzaran els actes telemàtics.

El fet de permetre trencar el confinament per anar a un míting ha indignat metges, científics i professionals de diferents àmbits, que han fet constar el seu malestar, a les xarxes socials.

Davant d’aquesta tempesta de reaccions, tant JxCat com ERC, socis del Govern, han emès missatges en els que no animen a saltar-se el confinament municipal sinó a acollir-se a alternatives telemàtiques.

En un comunicat, JxCat promet "prioritzar els actes telemàtics, la campanya a les xarxes socials" i, en el cas d’aquells actes que siguin presencials, tindran "aforaments molt limitats" i sempre que sigui possible seran "a l’aire lliure".

"JxCat recomana a la ciutadania, i de manera especial als seus simpatitzants, que no trenquin el confinament municipal i que, per tant, només s’assisteixi als actes que se celebrin en el seu municipi", afegeix.

Per la seua part, el president del grup d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha defensat "conciliar el dret a la participació política amb la necessària disminució de la interacció social", perquè "la reducció de la mobilitat i el respecte al confinament municipal són claus per reduir la corba i evitar el contagi". "Demanem màxima cura en l’assistència als actes presencials. Per això des d’ERC retransmetrem tots els actes 'online' per a la gent de fora del municipi, garantint així el dret a la participació política i evitant que se salti el confinament municipal," ha explicat.

El Govern ha convocat una nova reunió de la taula de partits per demà dijous, a poques hores de l’inici de la campanya del 14F, en la que s’abordarà si s’ha de permetre que els ciutadans trenquin el confinament municipal per assistir a actes polítics.

El candidat de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha afirmat que defensarà a la taula de partits que no hi hagi mobilitat entre municipis per assistir a mítings i ha recomanat que només s’acudeixi a actes si són dins de la pròpia localitat.

Des de les files socialistes han crescut les crítiques al Govern: "No entenem l’excepció que ha fet el Govern que habilita a saltar-se el confinament municipal per assistir a actes polítics. És una irresponsabilitat que no ajuda a millorar la situació sanitària a Catalunya", ha opinat el PSC des de Twitter.

El número dos d’En Comú Podem a les eleccions del 14 F, Joan Carles Gallego, ha assenyalat que la seua formació vol que la gent "es cuidi" i no demanaran a ningú que acudeixi a mítings polítics, ja que prefereixen fer campanya a través de les noves tecnologies.

El candidat del PPC a la Generalitat, Alejandro Fernández, ha demanat la dimissió de Budó per haver generat "confusió i alarma" i no haver-se llegit els protocols acordats pels partits, que segons ha dit prohibeixen "de manera expressa" sortir del municipi per participar en actes polítics.

La CUP, pel seu costat, ha dissenyat una campanya que es pot seguir íntegrament per internet per evitar desplaçaments i perquè "absolutament ningú no es posi en risc".

tracking