SEGRE

POLÍTICA

Iglesias defensa els indults als líders del 'procés' i rebutja criminalitzar Junqueras i Puigdemont

Avisa a Illa que ser el candidat mediàtic pot ser contraproduent i està convençut que En Comú Podem serà al Govern

Pablo Iglesias.

Pablo Iglesias.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, ha considerat que el tercer grau als presos del 'procés' és la "millor notícia per a la democràcia" i que treballen perquè el Govern pugui atorgar-los els indults, alhora que ha assegurat que no participarà en "cap cor" que vulgui "criminalitzar ni insultar" als exdirigents catalans Oriol Junqueras i Carles Puigdemont.

D’altra banda, està convençut que En Comú Podem, la llista del qual lidera Jessica Albiach, entrarà al Govern i que el nivell de polítiques d’esquerra depèn de la força que aconsegueixi en aquests comicis. En aquest sentit, obre vies d’entesa amb l’esquerra "monàrquica" i "independentista" (en al·lusió a PSOE i ERC) però ha advertit el candidat socialista i exministre Salvador Illa, que ser el candidat amb més suport mediàtic pot ser contraproduent.

En declaracions a TV3, recollides per Europa Press, ha al·ludit a la polèmica generada per haver dit que Puigdemont era un exiliat quan se li va preguntar si el seu cas era comparable als republicans que van deixar el país pel franquisme.

NO UTILITZARÀ LA MEMÒRIA PER DIR QUE ELS JORDIS SÓN UNS 'MERDES’

Sobre això, el també líder de Podemos ha explicat que el seu avi va ser a la presó durant la dictadura, en condicions "infinitament pitjors" que els presos del 'procés' i que els partidaris de la II República van patir una situació "molt més greu i dura" que la de Puigdemont.

Dit això, Iglesias ha rebutjat que hagi d’utilitzar "la moneda del seu avi" per dir que Puigdemont, Junqueras o 'els jordis' "són uns merdes, uns de corruptes o uns pocavergonyes". "És evident que el context històric", ha desgranat sobre la comparativa entre Puigdemont i l’exili republicà.

I és que Iglesias ha dit que Puigdemont és el seu adversari polític i ho va fer "molt malament" mentre va presidir el Govern, però no va entrar per això en un "cor, que té molts suports mediàtics de Madrid" i que ja té molts polítics han fet poc per resoldre els problemes de l’estat" a la recerca d’"aplaudiment", per a "criminalitzar o insultar" tant a ell com a Junqueras.

En aquesta línia, ha apuntat que, com es va veure, va pagar "car" el no sumar-se a aquesta postura, però té clar que el problema a Catalunya només es resol amb "diàleg i empatia".

14F: "HI HA SENSACIÓ QUE HAN PRIMAT ALTRES INTERESSOS AL DE LA SALUT"

Qüestionat sobre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es va extralimitar en fixar les eleccions el 14 de febrer, Iglesias ha dit que, com a vicepresident del Govern, respecta les decisions judicials, per afegir que "si hi ha una cosa que és per sobre de qualsevol cosa és la salut".

"I dient això, estic dient molt", ha relatat Esglésies per agregar que "molta gent pot tenir la sensació que s’ha primat interessos per sobre de la salut", la qual cosa és una cosa "molt negativa". No obstant això, ha insistit que, com a representant de l’Executiu, ha d’"acatar" el que diguin els tribunals i confia que les autoritats garanteixin que els comicis es desenvolupen de la forma "més segura".

Quant als indults als polítics condemnats després de l’1-O, el líder de Podemos ha assegurat que el seu espai polític és favorable a concedir-los aquest recurs que té l’Executiu, perfectament "legal i legítim".

De fet, ha destacat que aquesta mesura de gràcia es va atorgar al general Alfonso Armada, implicat en el cop d’estat de 1981, i "no admet que els independentistes siguin més perillosos" que ell. En conseqüència, està en l’"interès de la democràcia" que els líders independentistes aconsegueixin la llibertat i treballaran perquè això passi, amb "discreció".

AVÍS A ILLA: MOLT SUPORT MEDIÀTIC POT SER CONTRAPRODUENT

Preguntat a la sortida de l’exministre de Sanitat i ja candidat del PSC, Salvador Illa, el vicepresident segon ha dit que prefereix ser "elegant" i "no donar la seua opinió", encara que ha advertit que quan algú gaudeix de "molts suports mediàtics", no "els té perquè vagi a fer polítiques d’esquerra o socials".

"Això és una cosa que la societat catalana entén molt millor que la societat espanyola per experiència pròpia i crec que això pot ser determinant en aquestes eleccions, crec que l’excés de suports mediàtics o comportament tan inequívoc d’alguns mitjans pot tenir un efecte contraproduent", ha llançat Esglésies per insistir en què el "candidat dels poders econòmics no serà el de l’esquerra".

Sobre els futurs comicis, Iglesias ha reivindicat que el vot útil a Catalunya és En Comú Podem i que s’ha d’emprendre un procés desprivatitzador que ha patit Catalunya.

Per tant, la seua aposta és un Executiu d’esquerres per a Catalunya i ha descartat pactar amb JxCat. "No governarem amb els qui no són d’esquerra".

tracking