SEGRE

L'abstenció de Vox permet al Govern espanyol salvar el decret llei dels fons europeus

Vista de l'hemicicle del Congrés aquest dijous.

El Congrés aprova la llei de l'eutanàsiaCongreso de los Diputados

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’abstenció de Vox permetrà al Govern de coalició del PSOE i Unides Podemos assegurar aquest dijous la convalidació al Congrés del decret llei que regula la gestió dels fons europeus i reordena l’Administració i revisa la normativa per facilitar la seua execució.

I és que, els suports obtinguts pel Govern de Pedr Sánchez resultaven insuficients per assolir una majoria absoluta que l’oposició sí que tenia a l’abast, atesos els rebutjos anticipats pel PP, Esquerra Republicana, Ciutadans, el PDeCAT, Junts, la CUP, UPN i Fòrum Astúries.

Tanmateix, Vox ha decidit no oposar-se al decret llei, sinó que ha anunciat que s’abstindrà, la qual cosa aclareix el camí del Govern de coalició.

Per tirar endavant el decret llei, l’Executiu ja va aconseguir el compromís del PNB (6 vots), EH-Bildu (5), Más País-Equo (2), i els vots de Compromís, Coalició Canària, Nova Canàries, Terol Existe i el Partit Regionalista de Cantàbria. Afegits als 155 vots del PSOE i Unides Podemos assoleixen un total de 173 vots.

VOX DIU QUE VOL "QUE ELS FONS ARRIBIN COM MÉS AVIAT MILLOR"

Durant el debat en el Ple del Congrés, el portaveu de Vox al Congrés, Espinosa dels Monteros ha assegurat que les modificacions contingudes al decret "són els fonaments de la xarxa clientelar més gran de la història d’Espanya", i per això ha rebutjat ser "còmplices" de la seua convalidació. "Aquest mecanisme tan opac és el camí més curt de la corrupció", ha abundat.

Tanmateix, posteriorment davant dels mitjans de comunicació al pati del Congrés ha confirmat l’abstenció dels seus 52 diputats, facilitant la seua convalidació, "per ser el més assenyat", assegurant que "l’important i urgent és que aquests fons arribin com més aviat millor als espanyols que ho necessiten". "No volem que aquests fons es demorin ni un dia més", ha justificat.

En aquest sentit, ha assegurat que la seua formació serà "tremendament exigent" per "evitar que es converteixi en un sistema de repartiment de fons a mercè dels interessos d’un partit o un altre". "Nosaltres ens movem sempre pels interessos d’Espanya i avui és que arribin com més aviat millor", ha dit.

Espinosa subratllada que "no hi ha hagut cap tipus de negociació o conversa" amb el PSOE perquè no existeix "cap tipus d’interlocució". "No hem negociat amb ningú", ha asseverat, assegurant que no hauria alterat el seu vot independentment fora decisiva o no en la votació del decret.

SOCIS DEL GOVERN LI DEMANEN QUE REFLEXIONI

Després de conèixer la decisió de Vox, diverses formacions 'amigues’ del Govern han cridat l’atenció de com la coalició del PSOE i Unidas Podemos ha requerit els 52 vots de Vox per tirar endavant un dels seus decrets llei per a la gestió dels fons europeus.

"El Govern hauria de reflexionar i plantejar-se què estan fent profundament malament, perquè no anava a treure el seu decret més important si no és gràcies a l’abstenció de l’extrema dreta", ha incidit Íñigo Errejón (Más País), que creu que el succeït és "un seriós avís" doncs, malgrat tenir "molts suports progressistes", ha assenyalat que "cap no estava disposat a donar-los" suport.

Per a Compromís, Joan Baldoví ha compartit que aquesta situació "hauria de fer reflexionar seriosament al Govern central", ja que "algun dia, com en 'Perre i el llop', vindrà el llop". "Governar sense majoria absoluta significa que cal cuidar els socis", ha assenyalat.

VOX JUSTIFICA EL 'NO' D’ERC

Per a Gabriel Rufián, d’ERC, la posició de Vox "justifica per què ERC ha votat que no", ja que segons el seu parer "converteixen els diners dels fons europeus en un botí que es repartiran les empreses de l’Ibex". "És curiós veure votar Vox amb el Govern filoterrorista i socialcomunista", ha ironitzat.

"Allò d’avui és un spòiler del que pot passar a Catalunya en les pròximes eleccions", ha assegurat el portaveu del PDeCAT, Ferrán Bel, que creu que Vox "està anticipant i demostrant" que pot basar al PSC després de les eleccions autonòmiques del 14 de febrer i "les complicitats que buscarà el PSOE a Catalunya".

tracking