SEGRE

UE JUSTÍCIA

Nou ultimàtum a Polònia per la seua falta d'independència judicial

La Comissió Europea dona un mes perquè retiri el règim disciplinari que imposa als seus jutges o anirà al TUE || Acusa el govern de violar la legislació europea

La vicepresidenta de la Comissió Europea Dubravka Suica.

La vicepresidenta de la Comissió Europea Dubravka Suica.EFE/EPA/OLIVIER HOSLET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va donar ahir un nou ultimàtum a Polònia per no respectar la independència del poder judicial, després de rebre una nova resposta de Varsòvia que Brussel·les considera no convincent.

El col·legi de comissaris europeus va decidir enviar un dictamen motivat addicional, segon pas del procediment d’infracció, en relació amb el funcionament de la sala disciplinària del Tribunal Suprem polonès, va indicar en roda de premsa la vicepresidenta de la Comissió Europea Dubravka Suica.

El 3 de desembre la CE ja va enviar una carta d’emplaçament addicional a Polònia, per afegir una nova reclamació al procediment iniciat a l’abril. La resposta de Polònia a aquesta carta “no respon a les preocupacions de la Comissió” i per aquesta raó s’ha decidit avui “fer el següent pas”, segons un comunicat.

Brussel·les considera que Polònia “viola la legislació de la UE al permetre que la sala de disciplina del Tribunal Suprem, la independència i imparcialitat del qual no està garantida, prengui decisions que repercuteixin directament en els jutges i en la forma en què exerceixen la seua funció”. Aquests assumptes inclouen casos d’aixecament de la immunitat dels jutges amb l’objectiu d’iniciar un procés penal en contra seu, i la conseqüent suspensió temporal del càrrec i la reducció del salari. A més, aquesta sala està resolent assumptes relacionats amb el dret laboral, la seguretat social i la jubilació dels jutges del Tribunal Suprem. A l’atorgar aquests poders a la sala disciplinària, “la legislació polonesa posa en perill la capacitat dels tribunals respectius de proporcionar un recurs efectiu”, com exigeix el Tractat de la UE.

La mera perspectiva dels jutges d’haver d’enfrontar-se a un procés davant d’un òrgan sense la independència garantida crea un “efecte paralitzador” per als jutges i pot afectar la seua pròpia independència, adverteix Brussel·les. Polònia té ara un mes per respondre a aquest dictamen motivat addicional i prendre les mesures necessàries per complir la legislació de la UE. En cas contrari, la Comissió podria portar el cas al Tribunal de Justícia.

tracking