SEGRE

ESNOTICIA

La UE prohibirà l'exportació de vacunes si no rep les que va comprar

Vol controlar així les dosis produïdes en plantes europees després del conflicte amb AstraZeneca || Les farmacèutiques hauran d'informar les autoritats nacionals

Imatge d’una caixa de vacunes contra la Covid d’AstraZeneca.

Imatge d’una caixa de vacunes contra la Covid d’AstraZeneca.EFE/EPA/JOE GIDDENS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea adoptarà avui un mecanisme “d’emergència” per controlar les exportacions a tercers països de vacunes contra la Covid-19 produïdes al territori de la Unió Europea i per bloquejar-les si les companyies no compleixen el repartiment promès als estats membres, segons van informar ahir fonts comunitàries. La comissària de Salut, Stella Kyriakides, va anunciar a començaments d’aquesta setmana un règim de vigilància en plena escalada de tensió amb AstraZeneca, després que la companyia anunciés que no seria capaç de complir el calendari d’entregues pactat amb la UE per al primer trimestre.

Brussel·les va especificar que l’objectiu principal del mecanisme és augmentar la transparència i va negar que persegueixi “bloquejar” l’exportació de vacunes fora de la UE. Aquesta mesura “d’emergència” entraria en vigor immediatament i serà aplicable durant el primer trimestre de l’any, encara que es podrà renovar si els problemes persisteixen. “Això no s’hauria de fer en un món ideal, però hem vist que no tot funciona bé”, van argumentar les mateixes fonts. L’Executiu comunitari va justificar aquest sistema per la necessitat de controlar quantes dosis produïdes en plantes europees surten de la UE i també per rendir comptes al contribuent europeu, els diners del qual han estat utilitzats per reservar unitats de la vacuna durant els últims mesos.

Fins al moment, la UE té pactat el subministrament de 2.300 milions de dosis de diferents vacunes

Per fer-ho, la UE obligarà les farmacèutiques de cada país a informar les autoritats nacionals de duanes sobre la seua intenció d’exportar vacunes a un tercer. En aquesta sol·licitud, hauran d’especificar quantes dosis es vendran, on han estat produïdes i a qui s’envien. El sistema comptarà amb excepcions, com les exportacions a països veïns o de renda baixa. En l’inici de la crisi, la UE va adoptar una mesura similar per evitar la sortida d’equips de protecció personal.

Durant els últims mesos, la UE ha arribat a acords amb diversos grups farmacèutics per garantir-se el subministrament d’uns 2.300 milions de dosis una vegada fossin aprovades les seues vacunes.

Aquest dictamen, no vinculant, arriba després que l’Agència Europea del Medicament (EMA) assegurés que els assajos remesos a la institució sobre l’efectivitat de la vacuna d’AstraZeneca inclouen una quantitat “molt petita” de població de la tercera edat.

Alemanya no recomana la vacuna britànica a majors de 65 anys

El grup d’experts que assessora el govern alemany en matèria de vacunació ha recomanat que la vacuna desenvolupada per la companyia farmacèutica AstraZeneca i la Universitat d’Oxford (Regne Unit) contra la Covid-19 no s’administri a persones majors de seixanta-cinc anys per evidència científica “insuficient”. En concret, el Comitè Permanent de Vacunació de l’Institut Robert Koch d’Alemanya (STIKO) assenyala que “actualment no es disposa de prou dades per avaluar l’eficàcia de la vacuna a partir dels seixanta-cinc anys”. No obstant, defensa que les vacunes de Pfizer i Moderna sí que són “equivalents en termes de seguretat i eficàcia”.

tracking