SEGRE

Pere Aragonès: «El PSC és el Ciutadans del 2017: un perill per a la llengua i els consensos»

El candidat d’ER C, Pere Aragonès, afirma que el PSC és “el Ciutadans del 2017: un perill per a la llengua catalana i per als grans consensos del país”. Segons la seua opinió, no hi ha l’‘efecte Illa’, sinó una operació d’Estat per fer fora l’independentisme, i els socialistes catalans, amb qui ER C ha dit “200.000 vegades” que no hi pactarà en cap cas, fan un discurs “al més pur estil 155 per buscar la complicitat de Vox”.

Pere Aragonès, durant l'acte central d'ERC aquesta campanya electoral a Lleida

Pere Aragonès, durant l'acte central d'ERC aquesta campanya electoral a Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits independentistes han firmat que no pactaran amb el PSC siguin quins siguin els resultats a les eleccions de diumenge vinent. En el cas de Junts per Catalunya, la CUP i el PDeCAT ho han fet els seus candidats a la presidència de la Generalitat. En el cas d’Esquerra Republicana de Catalunya, en canvi, ho ha fet Sergi Sabrià.

Hem estat tota la campanya dient que en cap cas pactarem amb el PSC. ERC és un partit que té paraula. El document l’ha firmat Sergi Sabrià, però si és necessari acompanyar-lo amb la meua firma no hi ha cap problema.

Tant vostès com els socialistes s’han exclòs mútuament de possibles pactes moltes vegades durant els últims dies, això és veritat.

Crec que en aquesta campanya hem dit 200.000 vegades que no farem un tripartit. Al PSC el volem derrotar i deixar-lo fora de les institucions com vam fer a la Paeria de Lleida. Som dos models de país antagònics. Per això el dia 14-F demanem el vot per a ERC com l’única força capaç de teixir aliances entre les quals defensem l’autodeterminació i l’amnistia. Si volguéssim pactar amb el PSC estaríem governant l’ajuntament de Barcelona o a la Diputació de Barcelona i no ho estem fent, perquè nosaltres sí que tenim principis.

Moltes enquestes van pronosticar una victòria d’ERC fins que va aparèixer el sondeig del CIS, que va donar guanyador el PSC. A què ho atribueix?

El que val és aquest diumenge i estic convençut que l’independentisme, i concretament Esquerra Republicana, guanyarà. Catalunya necessita un nou govern fort, amb un president independentista que lideri des de l’esquerra, per afrontar la crisi i la reconstrucció del país sense retallades i posant les persones al centre, mentre seguim el camí cap a la República catalana.

Alguns han qualificat l’anomenat ‘efecte Illa’ com una operació d’Estat per frenar l’independentisme. Hi està d’acord?

L’efecte Illa no existeix. És evident que el que sí que existeix és una operació d’Estat per intentar fer fora l’independentisme de les institucions. Salvador Illa va abandonar les seues responsabilitats per càlcul electoral i ara no va més enllà de paraules buides i propostes al més pur estil 155, buscant la complicitat de Vox.

Creu que, com han afirmat alguns partits, al darrere de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d’ordenar fer ara les eleccions malgrat que hi havia consens parlamentari per ajornar-les hi ha pressions polítiques per part del PSC?

Res és casualitat des de fa molt temps al nostre país, especialment el que té a veure amb els tribunals.

Què pensa del fet que un partit històricament catalanista com el PSC utilitzi per primera vegada el castellà en molts acteselectorals per a unes eleccions autonòmiques?

Fa temps que el PSC va abandonar la seua ala catalanista. La majoria de socialistes catalanistes han abandonat el partit i alguns han fet el pas a l’independentisme de la mà d’Esquerra Republicana, com Ernest Maragall o Jordina Freixanet. Avui el Partit Socialista és el Ciutadans de l’any 2017. És un perill per a la nostra llengua i per a tots els consensos del nostre país. Per aquest motiu, creiem que cal derrotar-lo a les urnes.

Pensa que hi ha possibilitats de revalidar el pacte amb Junts per Catalunya després dels problemes i els desacords que s’han registrat al govern de la Generalitat entre els dos socis durant la legislatura que ara finalitza?

Nosaltres volem un govern independentista, però aquestavegada liderat des de l’esquerra i capaç d’aglutinar grans consensos i un acord ampli amb tots aquells que defensen l’amnistia i el final de la repressió i l’autodeterminació, i això només pot passar amb un president d’Esquerra Republicana.

Junts per Catalunya af irma que aixecarà la DUI si hi ha més d’un cinquanta per cent de vots independentistes. Pensa que es tracta d’una promesa raonable?

Crec que primer hauríem de saber exactament què proposen perquè en aquesta campanya els hem sentit de tot: primer una declaració el dia 15 de febrer, després abans del 2025, i al programa defensen el referèndum acordat. Nosaltres no volem tornar a fer una declaració i ja està, volem fer la independència i viure en una República catalana tota la vida. I per això hem de treballar per ser més i preparar-nos millor abans de tornar a fer-ho.

Considera que hi ha possibilitats reals de dialogar amb el govern del PSOE després que la taula de diàleg no s’hagi tornat a reunir des que va començar l’estat d’alarma?

Nosaltres no renunciem a cap via per aconseguir els nostres objectius de llibertat, tampoc la de la negociació. Si no s’ha reunit, és en part perquè a la banda catalana hi ha qui no ha cregut en la negociació i ha posat pals a les rodes. És un error estratègic regalar la bandera del diàleg i la negociació a l’Estat.

El PSOE sempre ha dit que una amnistia per als presos com la que demana l’independentisme no és acceptable. Veuria bé ERC els indults o la reforma del delicte de sedició? Considera que el govern socialista acceptarà alguna vegada la celebració d’un referèndum d’autodeterminació pactat?

També deien que no existia un conflicte polític entre Catalunya i l’Estat i l’han acabat acceptant. Com més força tinguem aquest 14 de febrer, més podrem forçar l’Estat a moure’s. Però, en tot cas, la nostra paciència no és infinita i en cas que la negociació no avanci, haurem de tornar a plantejar un embat democràtic amb l’Estat.

Què proposa ERC per aconseguir la independència si guanya les eleccions?

Per continuar, hem analitzat fortaleses i debilitats del que va passar l’any 2017 i sabem que només hi ha una manera de guanyar: treballar per ser més, construir grans majories que facin encara més inapel ·lable i imbatible el nostre projecte i preparar-nos millor en tots i cadascun dels àmbits per tornar i guanyar de manera definitiva. No volem fer una nova declaració d’independència que duri només uns quants segons, això ja ho hem fet. Volem que es pugui fer efectiva la independència i viure en una República catalana per sempre. Fer realitat aquest objectiu requereix molta feina, però sabem com fer-ho.

tracking