SEGRE

ELECCIONES

ERC demana a Junts i comuns que aparquin els vetos creuats i donin suport a Aragonès

Els republicans es reuniran els dies vinents amb les dos formacions i la CUP per buscar una investidura “ràpida” || PSOE i Podem descarten secundar la moció per pactar un referèndum d'autodeterminació

Oriol Junqueras i Pere Aragonès saludant-se diumenge després de conèixer el resultat electoral.

Oriol Junqueras i Pere Aragonès saludant-se diumenge després de conèixer el resultat electoral.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, va exigir ahir a Junts i comuns que “deixin de vetar-se entre ells” per formar un govern i evitar una repetició d’eleccions.“Els demano a tots que es comportin de manera responsable, que deixin de vetar-se els uns als altres i contribueixin a un Govern presidit per Esquerra perquè el país ho necessita.

Que deixin d’anteposar els interessos de partit als interessos de país”, va demanar en una entrevista a RAC1. a la recerca d’una investidura “ràpida”..

Tot i que encara no es coneixen els detalls d’aquestes trobades, amb els primers que els republicans es veuran serà amb els cupaires, els nou escons dels quals són decisius per sumar una majoria independentista. Després d’aquesta reunió, Aragonès se citarà per separat amb Junts i amb els comuns per provar de desfer els vetos creuats entre Laura Borràs, que vol un Govern netament independentista, i Jéssica Albiach, que es nega a pactar amb la “dreta” i advoca per un tripartit d’esquerres que inclogui el PSC. L’objectiu d’ERC és liderar un Govern que inclogui totes aquelles forces que estiguin a favor de l’autodeterminació i l’amnistia.

El Govern central diu que el suport electoral no farà canviar la seua postura respecte al referèndum

Mentrestant, en plenes negociacions per formar aliances, el Congrés dels Diputats ha de votar demà la moció presentada pels republicans per negociar un referèndum pactat a Catalunya. El PSOE ja va avançar ahir que rebutjarà la iniciativa, ja que entén que el camí per solucionar el conflicte polític és a la taula del diàleg, que es reprendrà quan hi hagi un nou Govern. Una idea similar també van defensar els de Podem, que s’abstindran, a l’entendre que aquesta és una qüestió que s’ha de debatre a la taula de diàleg.

Davant d’aquest panorama, la portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, va considerar que el resultat de les eleccions del 14-F, que va atorgar més del 50% dels vots a l’independentisme, ha enviat un missatge clar tant a l’Estat com a Brussel·les que els catalans aposten per un referèndum i l’amnistia.

Les seues paraules, no obstant, van ser contestades des de l’Executiu espanyol que va rebutjar la idea de celebrar una consulta, ja que aquesta “no cap a la Constitució”, i va assegurar que el suport electoral que obtinguin les forces independentistes no canviarà aquest posicionament.

La CUP entrarà al Govern si hi ha referèndum i la repressió s’acaba

La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, va assenyalar ahir que el seu partit no descarta entrar en el pròxim Govern si ERC accepta celebrar un referèndum a Catalunya i treballa pel final de la “repressió”, per impulsar un pla de xoc social i per una transició ecològica. La formació va assenyalar que l’important per a ells “no és qui lideri el Govern sinó per fer què i de quina manera”, ja que consideren que l’important per decidir si s’impliquen és abordar les polítiques que impulsarà la Generalitat i no qui forma part de l’Executiu. 

Albiach insisteix que el seu partit és incompatible amb el de Laura Borràs

La candidata dels comuns, Jéssica Albiach, va insistir ahir que el seu partit és “incompatible” amb Junts per Catalunya per formar govern, malgrat la insistència d’ERC.En una entrevista feta a La 1, Albiach va deixar clar que el “problema” no són Laura Borràs ni Joan Canadell, sinó la “deriva” que el partit ha pres cap al “nacionalisme excloent”. És per això que la formació morada té la intenció de reunir-se amb ERC, però també amb el PSC amb l’objectiu que les tres formacions accedeixin a “asseure’s a negociar”, atès que, segons el seu parer, una aliança entre les tres forces és “l’única alternativa al desastre de la legislatura passada”..

JxCat advoca per un acord que inclogui una estratègia comuna a Madrid

Junts va imposar ahir la seua primera condició per arribar a un acord de govern amb ERC en la Generalitat. El secretari general del partit, Jordi Sànchez, va defensar que l’eventual pacte amb els republicans haurà d’incloure una “estratègia compartida” al Congrés dels Diputats. 

En una entrevista concedida a Catalunya Ràdio, Sànchez va apuntar que per aconseguir un Govern fort, les seues decisions no poden ser “dissonants” a Madrid.Seguint aquesta tònica el secretari de Junts va assegurar que la formació està a “disposició” dels republicans per iniciar converses i va insistir que el millor seria formar un Executiu constituït sols per forces independentistes.

No obstant, va matisar que no es negarà a incloure-hi els comuns sempre que aquests estiguin disposats a assumir un programa en aquesta direcció.D’altra banda, Sànchez també va advertir que si no hi ha un enteniment entre les forces sobiranistes “probablement s’anirà a un escenari d’un acord d’ERC i PSC”.

tracking