SEGRE

ELECCIONES

ERC explora amb la CUP un pacte d'esquerres per investir Aragonès

Les dos formacions constaten que el resultat del 14-F porta a un “gir” || Comuns i Junts mantenen el veto creuat en una possible aliança amb Esquerra

Foto d’arxiu de la candidata de la CUP, Dolors Sabater, durant la campanya electoral.

Foto d’arxiu de la candidata de la CUP, Dolors Sabater, durant la campanya electoral.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC i la CUP van començar ahir formalment les negociacions per intentar assolir un acord d’investidura després de les eleccions del 14-F i concretar els passos següents del procés. Tres dies després dels comicis, en els quals el PSC va ser la força més votada però va empatar a escons (33) amb ERC, amb una majoria absoluta independentista reforçada, Esquerra ha mogut fitxa a la recerca dels suports necessaris per investir abans del 26 de març Pere Aragonès com a president.

Després d’aquest primer contacte, que va servir per posar sobre la taula els seus punts de vista sobre la situació econòmica i social de Catalunya i sobre els passos que ha de seguir ara el procés independentista, les dos formacions es van emplaçar a prosseguir la negociació en una nova trobada la setmana vinent. En un comunicat, ERC va destacar que a la reunió ambdós formacions van coincidir a “destacar tant la victòria de l’independentisme com el fet que el moviment polític creix per l’esquerra”, mentre que la CUP, en un altre comunicat, va remarcar que els resultats del 14-F “fan evident una voluntat clara de la població d’un gir cap a l’esquerra en les polítiques a Catalunya i d’un avenç cap a a la República Catalana”.

Les converses, de fet, no van començar en el millor clima. Abans de la trobada, la CUP va avisar que l’actuació dels Mossos durant les manifestacions de suport al raper Pablo Hasél “dificulta les negociacions” amb ERC i JxCat, ja que “és molt difícil” generar unitat “quan es veu aquesta brutalitat contra la dissidència política”.

A més, Endavant, una de les dos principals organitzacions de la formació anticapitalista, va mostrar el seu rebuig de formar part d’un Govern amb republicans i Junts..

ERC, l’objectiu del qual és aconseguir formar un Executiu de partits que estiguin a favor de l’autodeterminació i l’amnistia, encara té pendent reunir-se amb els comuns i JxCat.

Obtenir el suport de les dos formacions resultarà una tasca complicada, i és que la candidata de la formació morada, Jéssica Albiach, va avançar que votaran no a la investidura d’Aragonès si hi ha un pacte amb Junts, partit amb el qual es consideren incompatibles. També la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, veu inviable la fórmula que suggereix Aragonès i rebutja incorporar els comuns a l’Executiu, perquè seria “contradictori que hi hagués forces no independentistes en un Govern que busca la independència”.

tracking