SEGRE

RESSACA ELECTORAL NEGOCIACIONS

Borràs i Puigdemont analitzen l'estratègia per pactar amb ERC, que rebutja al PSC

Junts considera que les urnes els han donat l'oportunitat de formar un govern 100% independentista || La CUP condiciona un possible acord a canviar del tot el model policial a Catalunya

La candidata de JxCat, Laura Borràs, en una intervenció després de conèixer el resultat electoral.

La candidata de JxCat, Laura Borràs, en una intervenció després de conèixer el resultat electoral.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La candidata de JxCat, Laura Borràs, es va reunir ahir a Waterloo amb el president del partit, Carles Puigdemont, per definir l’estratègia negociadora de la formació, que espera reunir-se amb ERC abans que acabi la setmana. Després de la trobada, tots dos van remarcar la “importància” que a les eleccions de diumenge passat l’independentisme superés el 51% dels vots, ja que consideren que això “afavorirà la creació d’un govern independentista a la Generalitat que apliqui aquest mandat electoral”. Els líders de Junts van enviar així un missatge clar als republicans del camí que pretenen seguir.

Per la seua part, ERC, que dimecres va tenir el seu primer encontre amb la CUP per obtenir suports per a la investidura del seu candidat, Pere Aragonès, va reunir ahir els seus 33 nous parlamentaris i va defensar que els resultats electorals “avalen el seu partit per formar i liderar un govern independentista i d’esquerres”.

D’altra banda, l’objectiu dels republicans és que en aquesta equació s’inclogui també els comuns, una cosa que no agrada als de Borràs. Per contra, els de la formació morada preferirien arribar a un acord amb els republicans i el PSC, però sense Junts, un pla que els d’Aragonès donen per descartat ja que consideren que els socialistes són “incompatibles” amb el seu model de govern.

Seguint aquest entramat de partits i negociacions per definir com serà la pròxima legislatura a Catalunya, JxCat també va mantenir una reunió amb els de la CUP. Durant l’encontre els cupaires van deixar clar que l’actuació dels Mossos d’Esquadra per contenir les protestes per l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél (més informació a la pàgina 18) complica la seua predisposició a asseure’s a negociar sobre un eventual acord per formar govern amb ERC i JxCat.

Segons el partit anticapitalista, perquè això ocorri és necessari fer un gir “radical” en les polítiques d’Interior amb un “nou model de seguretat que posi fi a la repressió” i que han de començar per la dimissió del conseller Miquel Sàmper.

L’aposta del líder republicà passa per un front “ampli” fruit del resultat dels comicis del 14 de febrer, “on ha guanyat una majoria independentista i d’esquerres”.

Junqueras va traslladar als actors socioeconòmics que treballa per aconseguir un executiu “ampli, republicà, durador, estable i sensible” a la realitat social actual, que permeti revertir la crisi de la Covid-19.

El líder del grup d’Unides Podem-En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, va assegurar ahir que seria “desitjable”, a falta d’una altra alternativa, amb referència a un possible tripartit d’esquerres, un govern amb comuns i ERC al capdavant i una abstenció del PSC des de fora que el facilités. En aquest sentit, Asens va apuntar que “igual que ERC dona suport” des de fora a PSOE i Podem en el Govern central, “també hauria de ser possible” que el PSC faci el mateix a Catalunya per a un executiu d’ERC i els morats.

Així mateix, el portaveu va demanar al candidat socialista, Salvador Illa, ser “realista” i acceptar que els números per ser investit com a president de la Generalitat no li sortiran.

Els de Jéssica Albiach, que aspiren a tenir a Catalunya un govern d’esquerres, té previst reunir-se en les pròximes hores amb els socialistes per negociar possibles pactes.

En aquest sentit, els comuns també tenen previst reunir-se amb els republicans i amb la CUP, tot i que encara no es coneixen detalls de quan seran aquestes reunions. Una de les fórmules que han defensat els últims dies en aquest sentit, tal com va apuntar Asens, és un eventual govern format per ERC i els comuns, amb possibilitat que també entri la CUP, i amb suport extern del PSC, per evitar reeditar un executiu amb Junts, que consideren que ja “va fracassar” en la passada legislatura.

Per la seua part, Illa, que ja va tenir un primer contacte telefònic amb tots els partits parlamentaris, menys Vox, a la recerca de suports, aspira a aconseguir els necessaris per ser investit president, malgrat que aquesta possibilitat és pràcticament impossible. Encara que el PSC va avançar en 50.000 vots ERC, amb qui va empatar en escons, és el candidat republicà, Pere Aragonès, qui sens dubte té més opcions de sumar els suports necessaris per liderar el pròxim Govern de la Generalitat.

Junqueras, per una opció independentista i d’esquerres Oriol Junqueras va portar a terme ahir una ronda de contactes amb sindicats i patronals per explicar la proposta de govern d’ERC. A l’espera de la decisió del Tribunal Suprem sobre el tercer grau, Junqueras es va reunir amb la Intersindical, CCOO, UGT, Pimec i Foment.

Arrimadas descarta una eventual fusió entre PP i Cs La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, va rebutjar ahir la possibilitat que el seu partit es fusioni amb el PP i va acusar els populars de plantejar aquesta idea com una “cortina de fum” per tapar el seu mal resultat a les eleccions catalanes de diumenge passat. A més, els va retreure que “quan sí que era necessari” sumar, a Catalunya, es neguessin a formar part d’una candidatura electoral constitucionalista amb Cs.

La líder de la formació taronja va assegurar que ella continuarà treballant per implantar el seu projecte de partit a Ciutadans i “corregint” uns errors (amb referència a la seua caiguda) dels quals, a diferència del PP, va assegurar, no s’amaguen..

tracking