SEGRE

RESSACA ELECTORAL REACCIONS

El Congrés tomba un referèndum de Catalunya

PSOE i Podem tornen a dividir-se, perquè mentre que els socialistes rebutgen la moció d'ERC els morats s'abstenen || Els republicans obtenen els suports de JxCat, la CUP, PNB i Bildu

Diputats donen indicacions als seus companys del que han de votar en el ple del Congrés d’ahir.

Diputats donen indicacions als seus companys del que han de votar en el ple del Congrés d’ahir.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés va rebutjar ahir una moció d’Esquerra que instava el Govern central a negociar la celebració d’un nou referèndum d’autodeterminació a Catalunya, una votació que va provocar la divisió entre els partits que donen suport a l’Executiu ja que, mentre que el PSOE va rebutjar el text, Unides Podem es va abstenir.

ERC pretenia que el Congrés instés el Govern central a “negociar un referèndum d’autodeterminació amb el Govern de la Generalitat com a solució pactada i democràtica al conflicte polític”. Recordava que la diversitat d’opinions que hi ha a Catalunya “no constitueix una amenaça per a la convivència democràtica, sinó just el contrari”, i assenyalava que un referèndum d’autodeterminació és la “via de solució (...) respectuosa amb els drets humans, els tractats internacionals i amb el principi democràtic”.

Afirmava que era “un element necessari per continuar construint una societat participativa, tolerant i activa des del respecte a la llibertat de pensament, d’expressió i de participació política del conjunt de la ciutadania”..

La moció d’ERC defensa la consulta com “la via de solució respectuosa amb el principi democràtic”

L’abstenció de Podem obeeix al fet que vol que hi hagi un pacte previ a la taula de diàleg

Com estava previst, el PSOE va rebutjar la iniciativa, que va topar amb un total de 276 nos, entre els quals hi havia també els de PP, Vox, Ciutadans, Unió del Poble Navarrès, Fòrum Astúries i el Partit Regionalista de Cantàbria.

Els vots favorables d’ERC, PNB, JxCAT, EH Bildu i la CUP no van ser suficients per aprovar aquesta proposta, mentre que els diputats d’Unides Podem van optar per l’abstenció, ja que és partidària d’un referèndum però creuen que primer cal pactar-lo a la taula de diàleg sobre Catalunya.

Vox havia presentat una esmena, rebutjada per ERC, que demanava modificar el Codi Penal perquè hi hagi penes d’entre quatre a sis anys de presó per la convocatòria d’un referèndum il·legal de secessió.

La vicepresidenta primera del Govern espanyol, Carmen Calvo, va reafirmar el rebuig a un referèndum sobre la independència de Catalunya perquè no cap a la Constitució i va assegurar que el suport electoral que obtinguin les forces independentistes no canviarà aquest posicionament. “És igual quin percentatge pugui treure qualsevol partit en qualsevol de les eleccions territorials en relació amb el que al nostre país no és constitucional i no és legal”, va sentenciar després del Consell de Ministres.

La del referèndum no va ser l’única iniciativa debatuda al Congrés en la qual socialistes i morats van votar diferent. Dimarts passat, per primera vegada es va dividir en la votació de la llei Zerolo, impulsada pel PSOE i davant de la qual Podem es va abstenir. Podem considera que el PSOE va ser deslleial al presentar una iniciativa sense la ratificació del departament que dirigeix Irene Montero i actuant “de forma unilateral”. Calvo va criticar ahir les “formes” d’Unides Podem i els va acusar d’“incoherència” al no ser capaços de donar suport a una iniciativa que “diu que ningú pot estar discriminat al nostre país”.

Tanmateix, sí que van votar ahir junts a favor d’una proposició sobre l’avortament i noves mesures sobre salut sexual i reproductiva.

tracking