SEGRE

PROTESTES REACCIONS

Aragonès dona suport als Mossos i condemna els disturbis, i Interior admet “errors”

El vicepresident refreda la reforma del model d'ordre públic || JxCat també recolza els agents després de les crítiques de la setmana passada i la CUP assegura que són els policies els que generen la violència

Cartells per la llibertat de Hasél i contra la monarquia, ahir, en la protesta a Barcelona.

Cartells per la llibertat de Hasél i contra la monarquia, ahir, en la protesta a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va donar suport ahir a l’actuació dels Mossos d’Esquadra en els disturbis que s’han produït els últims dies en les protestes contra l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél. Aragonès, a més, va condemnar aquests aldarulls i va subratllar que no formen part de la llibertat d’expressió.

També va refredar la reforma del model d’ordre públic i la va descarregar al Parlament. D’altra banda, Pere Ferrer, director general dels Mossos, va admetre “errors de comunicació” en una càrrega que es va produir el cap de setmana al carrer Gran de Gràcia, mentre que JxCat, després de les seues crítiques, va acabar donant suport també al cos policial català.

La CUP va reiterar la seua condemna a l’actuació dels agents i els va acusar de generar violència.

Així, Aragonès va transmetre el suport del Govern de la Generalitat als Mossos, alhora que va rebutjar els actes de violència o de saqueig, si bé també va instar a “no criminalitzar les protestes” i a no convertir aquests incidents “en un pim pam pum polític”. El vicepresident, que també va avalar el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, de JxCat, que diumenge va confessar sentir-se “sol”, va dir, a més, que les decisions “no s’han de prendre en calent”.

En aquest sentit, va assenyalar que la reforma del model d’ordre públic no l’ha d’impulsar ara el Govern, que està en funcions, sinó que correspondrà al Parlament que es posi a treballar les properes setmanes. Arran d’això, va defensar que la Brimo ha de continuar existint, malgrat que la CUP ha posat sobre la taula la seua dissolució com a condició per recolzar la investidura del presidenciable republicà.

Aragonès va advertir, a més, que es poden haver produït actuacions “incorrectes” dels Mossos, en sintonia amb Ferrer, que hores abans havia reconegut “errors de comunicació” en l’encapsulament i càrrega contra un grup de manifestants el cap de setmana al carrer Gran de Gràcia de Barcelona. Per la seua banda, Elsa Artadi, vicepresidenta de JxCat, després de les crítiques de la setmana passada, va donar suport ahir als Mossos i la CUP els va acusar d’instigar ells la violència.

En la primera setmana de protestes, 91 mossos resulten ferits i es practiquen 109 arrestos

Almenys 700 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana, van protestar ahir a Barcelona per l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél, en la que va ser la setena nit de mobilitzacions després de la seua detenció. A més, els manifestants van exigir la dissolució de la Brimo.

La marxa va començar sota la pluja a l’Arc de Triomf, on alguns dels presents van rapejar en honor a Hasél. Després van avançar pel passeig Lluís Companys, seguint pel passeig Picasso i l’avinguda del Marquès de l’Argentera, cridant lemes com “Mossos d’Esquadra torturadors”.

Finalment, van arribar a la Prefectura de la Policia Nacional a Via Laietana. Allà, alguns manifestants van llançar objectes contundents contra l’edifici i les furgonetes policials que el custodien.

Van volar pedres, vidres i llaunes de beguda, i es van cantar consignes contra els agents. Després de diversos avisos d’intervenció policial dels Mossos, els manifestants van marxar del lloc sense que es produïssin càrregues.

La marxa es va dissoldre pels carrers de Ciutat Vella. També hi va haver manifestacions a Girona i a Tarragona.

A la capital gironina, van sortir al carrer unes 200 persones. A la protesta de Tarragona es van cremar fotografies de Joan Carles i de Felip VI.

En un altre ordre de coses, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el primer tinent d’alcalde de la ciutat, el socialista Jaume Collboni, es van reunir ahir amb representants de diverses associacions de comerciants per traslladar-los el seu “suport” davant de les destrosses que han patit durant els aldarulls que han seguit les protestes per Hasél. “El comerç dona vida als barris, genera ocupació i estem al seu costat”, va manifestar la primera edil. En la mateixa línia, Collboni va insistir que “estem de part de comerciants, restauradors, veïns i tots els que treballen per restablir la normalitat”.

Echenique, després del tuit polèmic: “Els aldarulls no agraden a ningú” El portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, va evitar ahir condemnar directament els disturbis que s’han produït després de les manifestacions en suport al raper lleidatà Pablo Hasél. Després del seu polèmic tuit de la setmana passada, en el qual va animar les protestes, el dirigent morat va afirmar que s’ha obert en aquest sentit “un fals debat” i que “a tothom” li sembla malament la crema de contenidors.

Per la seua banda, el sindicat policial Jupol el va denunciar ahir davant de la Fiscalia per delicte d’odi. També els ultradretans de Vox van presentar una querella pel mateix motiu contra Pablo Echenique en un jutjat de Madrid.

El PP vol aplicar a Podem la llei de partits al “fer una crida a la violència” El secretari general del PP, Teodoro García Egea, va acusar ahir Podem d’“animar la violència” als carrers i “empènyer els antisistema” en les protestes per l’empresonament del raper Pablo Hasél. D’aquesta forma, la mà dreta de Pablo Casado va demanar que s’apliqui la llei de partits als morats. Aquesta norma, que va ser concebuda per evitar que el braç polític d’ETA entrés en les institucions, preveu la dissolució de les formacions que patrocinin la violència.

Jaume Asens, líder d’Unides Podem al Congrés, va replicar García Egea que, amb la llei de partits “a la mà”, qui més ha treballat per a la seua “dissolució” és el Partit Popular.

tracking