SEGRE

Felip VI enalteix la figura del seu pare el 23F

El rei presideix en el Congrés el 40 aniversari de l’intent de cop d’estat, sense aplaudiments de Podemos i 'plantat’ pels independentistes

El rei Felip VI rep el vicepresident segon del Govern espanyol, Pablo Iglesias al Saló dels passos perduts del Congrés dels Diputats aquest dimarts.

El rei Felip VI rep el vicepresident segon del Govern espanyol, Pablo Iglesias al Saló dels passos perduts del Congrés dels Diputats aquest dimarts.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei Felip VI ha enaltit la "fermesa" amb què el seu pare, Juan Carlos I, va respondre a l’intent colpista del 23 F i ha fet una rotunda defensa de la necessitat de protegir i preservar la democràcia perquè "és un bé delicat".

En el seu discurs durant l’acte pel 40 aniversari del fracàs de l’intent colpista celebrat l Congrés, Felip ha subratllat que Espanya "va viure un atac d’extraordinària gravetat contra el seu sistema democràtic de drets i llibertats".

"Milions d’espanyols tenen gravada aquella nit en la memòria", ha recalcat el Rei, "sobre tot el record de com, des de l’angoixa i la preocupació sobre el que podia succeir, van sentir la tranquil·litat de veure com la llibertat i l’ordre constitucional prevalien".

"El Congrés dels Diputats va romandre temporalment captiu per l’actuació de forces contràries al camí de llibertat i progrés emprès pels espanyols amb una gran il·lusió i esperança en el futur", ha recordat, però "el rebuig institucional i ciutadà de la ruptura del nostre marc de convivència va ser decisiu per detenir i vèncer aquell cop d’Estat".

En aquest sentit, Felipe ha tingut paraules de record per als diputats i els membres del Govern espanyol de llavors, i en particular per al seu president, Adolfo Suárez, per qui ha expressat la seua "gran admiració i gratitud", i en general per a qui aquella nit, tant civils com militars, van donar "un exemple de coratge i de lleialtat a les institucions de l’Estat i a la nostra Constitució".

També s’ha referit al paper exercit per Joan Carles I "davant d’aquella inacceptable fractura del legítim i legal ordre democràtic", qui "va assumir com a cap de l’Estat la seua responsabilitat i el seu compromís amb la Constitució", i ha posat de relleu que "la seua fermesa i autoritat van ser determinants per a la defensa i el triomf de la democràcia".

Felip VI ha presidit aquest dimarts al Congrés l’acte pel quarantè aniversari del fracàs de l’intent colpista del 23 de febrer de 1981, una cerimònia en la qual Unidas Podemos no ha aplaudit ni el seu discurs ni el de la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, i a la qual no han assistit ni les forces independentistes ni les nacionalistes.

tracking