SEGRE

PANORAMA

El rei conserva la inviolabilitat després de la plantada dels independentistes

Amb el suport de PSOE, PP, Vox i Ciutadans || Crítiques a una “operació d'Estat” per apuntalar el “règim del 78”

ERC, JxCat, PDeCAT, EH Bildu, la CUP i el BNG no van assistir a l’acte celebrat al Congrés.

ERC, JxCat, PDeCAT, EH Bildu, la CUP i el BNG no van assistir a l’acte celebrat al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups independentistes del Congrés dels Diputats, ERC, EH Bildu, JxCat, PDeCAT, CUP i BNG, no van assistir ahir a l’acte organitzat a la Cambra, amb la intervenció del rei Felip VI, per commemorar el fallit intent de cop d’estat del 23 de febrer del 1981 al considerar que el que va passar realment aquell dia no va ser més que una “operació d’Estat” per apuntalar el “règim del 78” amb “la figura de Joan Carles I i l’Exèrcit com els seus màxims garants”.

Portaveus de les sis formacions van reclamar “llum i taquígrafs” sobre el que va succeir aquell dia “més enllà de la veritat oficial”, a través d’una proposició no de llei que permeti desclassificar tota la documentació que obri en poder de l’Estat. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va posar en dubte el paper del rei emèrit durant l’intent colpista.

“Estem convençuts que igual que ara se sap el paper de M. Rajoy en una trama corrupta, d’aquí a poc se sabrà el paper real de la Casa Reial el 23-F”, va asseverar.

Per a aquests partits, el 23-F va ser planificat i orquestrat no per militars sinó per una “operació de l’Estat” que va reforçar “la mal anomenada transició democràtica” i els “pilars antidemocràtics d’on naixen la “repressió, la desigualtat, la injustícia, la corrupció” o la “retallada de llibertats” que, segons el seu parer, continuen avui. Van assegurar que fins que no es trenqui amb aquesta “herència” no serà possible arribar a una democratització “real”.

Van assenyalar que als carrers es veu el “descontentament i l’afartament” dels ciutadans davant d’aquestes “tares democràtiques”.

Tampoc va assistir a l’acte pel secretisme entorn del 23-F, però no es va unir al manifest

El PNB, que no es va sumar al manifest però tampoc no va assistir a l’acte oficial, va justificar l’absència per la boira que hi ha sobre el 23-F i la negativa a reformar la llei de secrets oficials perquè es conegui què va passar.

D’altra banda, el Congrés es va posicionar a favor de mantenir la inviolabilitat de la família reial i evitar qualsevol tipus d’investigació amb el suport del PSOE, Partit Popular, Vox i Ciutadans al rebutjar una proposició no de llei presentada pels republicans que es votarà demà. Durant el debat, els republicans van retreure als socialistes que a més de posicionar-se en contra de la iniciativa també protegissin una monarquia corrupta al vetar totes les comissions d’investigació que s’han plantejat sobre les presumptes irregularitats comeses pel rei emèrit.

El PSOE rebutjarà la petició de retirar l’aforament del rei emèrit a l’entendre que aquesta condició no suposa un “debilitament de la independència judicial”.

tracking