SEGRE

PANORAMA

Felip VI elogia la “fermesa i autoritat” del seu pare per frenar el cop fa quaranta anys

El monarca commemora al Congrés l'aniversari del 23-F sense la presència de Joan Carles I || Batet alerta contra el populisme i fa una crida a la unitat davant de les amenaces de ruptura constitucional

El rei conversa, entre d’altres, amb el president del Govern central i el líder del PP al Congrés.

El rei conversa, entre d’altres, amb el president del Govern central i el líder del PP al Congrés.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Felip VI va enaltir ahir el decisiu paper que va exercir el seu pare, Joan Carles I, perquè fracassés l’intent colpista del 23 de febrer del 1981, a l’assegurar que “la seua fermesa i autoritat van ser determinants per a la defensa i el triomf de la democràcia”.

El rei va presidir l’acte amb motiu del quarantè aniversari del 23-F celebrat al Congrés amb l’assistència del cap del Govern, Pedro Sánchez, dels poders de l’Estat, bona part del gabinet, i de representants de grups parlamentaris, tot i que amb l’absència dels partits nacionalistes i independentistes de la Cambra.

Batet va aturar el ple del Congrés a la mateixa hora del 23-F per celebrar la victòria de la democràcia

El rei emèrit va ser el protagonista absent al continuar expatriat als Emirats Àrabs Units per la polèmica pels seus presumptes negocis ocults a l’estranger. Des que se’n va anar d’Espanya, Felip VI no havia parlat d’ell i va aprofitar el record del 23-F per destacar com fa quaranta anys va assumir “la seua responsabilitat i compromís amb la Constitució” amb el missatge televisat que va neutralitzar el tumult militar d’Antonio Tejero. Un discurs que, tanmateix, no va merèixer l’aplaudiment del vicepresident segon, Pablo Iglesias, ni dels representants d’Unides Podem.

L’altra persona que va esmentar va ser l’expresident del Govern Adolfo Suárez, a qui va mostrar “gran admiració i gratitud”. A part d’ells, va homenatjar tots els que van oferir davant del cop “un exemple de coratge i de lleialtat a les institucions de l’Estat i a la Constitució” per aturar l’assalt militar.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, es va unir a l’elogi al rei emèrit per frenar els que “van pretendre destruir la democràcia” i que “no han deixat més que el seu record com a exemple de fracàs”. Batet va alertar del perill que comporten avui dia alguns dels “enemics de la democràcia”, entre els quals va citar “la deslegitimació i la instrumentalització” de les institucions per “desnaturalitzar-les”, la polarització i el populisme. Per això, va fer una crida a la unitat de totes les institucions davant de les “amenaces” de “ruptura” del sistema constitucional.

Ahir, Batet va aturar el ple del Congrés a les 18.23 hores, a la mateixa hora del 23-F, per celebrar la victòria de la democràcia constitucional.

La portaveu el Govern, María Jesús Montero, va dir que “no hi ha discussió respecte al paper que va jugar l’emèrit en la consolidació de la democràcia”, per la qual cosa va demanar “rigor” en la interpretació de la Història.

Per la seua banda, la portaveu del PP, Cuca Gamarra, va assegurar que “només se celebra la democràcia” i va reivindicar el paper “essencial” que va jugar el rei emèrit perquè “fracassés” el 23-F.

Iglesias veu un “clam” contra l’emèrit i Sánchez, fort el Govern El vicepresident segon i líder de Podem, Pablo Iglesias, va donar ahir la nota discordant en el si del Govern de coalició a l’afirmar que la monarquia ja no és “condició de possibilitat” perquè hi hagi democràcia a Espanya, davant el que va passar a la Transició i per l’avenç del republicanisme, i va subratllar que hi ha a l’Estat “un clam social” davant de la marxa del rei emèrit Joan Carles I mentre hi ha gent que “va a la presó” per escriure un tuit o una cançó. Amb això, va deixar caure la situació generada per l’entrada a presó del raper Pablo Hasél.

D’altra banda, el vicepresident segon del Govern va advertir el PSOE que és un “error tensar” l’Executiu al plantejar a la nova llei d’Habitatge que es pugui “trair la paraula donada” i “incomplir l’acord” per regular els preus del lloguer en mercats tensats.

Malgrat tot, el president del Govern, Pedro Sánchez, va ratificar la seua satisfacció amb l’Executiu de coalició que comparteix amb Unids Podem, i davant les desavinences que s’han anat manifestant, va recalcar, “ens uneixen més coses que les que ens separen”.

Sánchez va sortir d’aquesta manera en defensa del pacte amb la formació de Pablo Iglesias en la seua contestació, a la sessió de control del ple del Senat, a una pregunta del portaveu del Partit Popular a la Cambra, Javier Maroto, que li va retreure falta de valentia per posar fi a les actituds de Podem, que considera que són els que suposen realment una anomalia democràtica.

El rei conversa, entre d’altres, amb el president del Govern central i el líder del PP al Congrés.

El rei conversa, entre d’altres, amb el president del Govern central i el líder del PP al Congrés.EUROPA PRESS

El rei conversa, entre d’altres, amb el president del Govern central i el líder del PP al Congrés.

El rei conversa, entre d’altres, amb el president del Govern central i el líder del PP al Congrés.EUROPA PRESS

tracking