SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Primer pas de l'Eurocambra per retirar la immunitat a Puigdemont

Amb Comín i Ponsatí per la declaració unilateral d'independència || La decisió final s'ha de prendre al ple del Parlament Europeu al març

Ponsatí, Puigdemont i Comín, en una imatge d’arxiu al Parlament europeu.

Ponsatí, Puigdemont i Comín, en una imatge d’arxiu al Parlament europeu.MARÍA CASTAÑO/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu es va mostrar ahir favorable a aixecar la immunitat dels eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, l’últim pas abans que l’Eurocambra emeti el vot definitiu al ple del 8 a l’11 de març. La recomanació va tirar endavant per quinze vots a favor, vuit en contra i dos abstencions.

Fonts parlamentàries dels grups popular, socialdemòcrata, liberal i conservador (en els quals s’emmarquen Partit Popular, PSOE, Ciutadans i Vox) van apuntar que tots els seus diputats s’hi van pronunciar a favor, cosa que hauria resultat en 18 vots positius, si bé aquests vots són secrets. Els tres informes de la Comissió, un per cada eurodiputat, justifiquen el seu suport a l’aixecament d’immunitat al considerar que els fets pels quals es vol processar Puigdemont, Comín i Ponsatí –la declaració unilateral d’independència de Catalunya el 2017– van tenir lloc abans que adquirissin la condició d’eurodiputats l’any 2020.

El d’ahir era l’últim pas en comissió parlamentària perquè el text es remeti al Parlament Europeu, on els 705 membres votaran sobre la immunitat dels tres diputats. En cas que prosperi, Puigdemont, Comín i Ponsatí no perdrien la condició d’eurodiputats ni serien extradits automàticament, sinó que es reiniciarien les euroordres a Bèlgica (Puigdemont i Comín) i Escòcia (Ponsatí) que van quedar paralitzades quan aquests van adquirir la condició d’eurodiputats a començaments del 2020.

Carme Forcadell i Dolors Bassa seguiran en règim de semillibertat

El jutjat de vigilància número 1 de Barcelona ha acordat mantenir de moment el règim de semillibertat que la Generalitat va concedir abans d’eleccions a l’exconsellera Dolors Bassa i a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, del qual la Fiscalia demanava la suspensió mentre es resol el seu recurs. El jutge rebutja la petició de la Fiscalia perquè se’ls suspengui el tercer grau, mentre decideix sobre el fons del recurs que el Ministeri Públic va presentar contra la seua classificació penitenciària.

Aquest mateix jutjat ja va desestimar suspendre el tercer grau a Bassa i Forcadell quan la Generalitat els el va concedir per primera vegada al juliol encara que el Suprem, que té l’última paraula en la matèria, els el va revocar al desembre..

Ponsatí, Puigdemont i Comín, en una imatge d’arxiu al Parlament europeu.

Ponsatí, Puigdemont i Comín, en una imatge d’arxiu al Parlament europeu.MARÍA CASTAÑO/ACN

tracking