SEGRE

TECNOLÒGIA

Facebook i Instagram prohibeixen els comptes vinculats amb l'Exèrcit de Birmània a les seues plataformes

Nous xocs entre seguidors de la junta i partidaris de la democràcia

Facebook duplica el seu benefici fins el març malgrat el Covid-19

Facebook duplica el seu benefici fins el març malgrat el Covid-19Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Facebook i Instagram han prohibit aquest dimecres tots els comptes relacionats amb l’Exèrcit de Birmània després del cop d’Estat, ja que considera que l’ús per part dels militars de les seues plataformes és "massa gran".

En un comunicat oficial emès per la companyia es detalla que "la resta de les forces armades de Birmània (ja havia imposat bloquejos anteriorment) i les entitats estatals i de mitjans controlades per l’Exèrcit" no podran fer ús de Facebook i Instagram, mentre que també quedaran prohibits "els anuncis d’entitats comercials vinculades a l’Exèrcit".

Facebook atribueix aquesta decisió a la "violència mortal" ocorreguda des del cop, que "ha precipitat la necessitat d’aquesta prohibició", ja que "els riscos de permetre a l’Exèrcit utilitzar Facebook són massa grans".

També detallen que la prohibició es basa en "la història de l’Exèrcit de violacions de Drets Humans excepcionalment greus i el clar risc de violència futura iniciada" pel mateix, que està "operant sense control i amb amplis poders".

Finalment, la companyia agrega que la prohibició no inclou els ministeris i agències governamentals que es dediquen a la prestació de serveis públics essencials, entre ells el Ministeri de Salut i Esport i el Ministeri d’Educació.

No és la primera vegada que Facebook prohibeix comptes de l’Exèrcit, ja que com detalla en el comunicat el 2018 va desactivar els comptes de 20 persones i organitzacions vinculades a l’Exèrcit, inclòs el comandant en cap Min Aung Hlaing, per greus abusos en matèria de drets humans.

Després del cop de l’1 de febrer va fer el mateix amb les pàgines de Tatmadaw True News i MRTV, controlades pels militars, per incitació a la violència, i va reduir la difusió de continguts en almenys 23 pàgines també vinculades amb l’Exèrcit.

Xocs amb manifestants promilitars

Així mateix, durant la jornada s’han produït xocs entre manifestants promilitars i els activistes que defensen la democràcia. Davant de les accions dels primers, els segons van creuar els seus canells en signe de desaprovació davant d’ells i després van fer una cassolada.

Tanmateix, segons han denunciat els manifestants al diari local 'Frontier Myanmar', aquests han estat atacats en resposta per centenars de seguidors de la junta militar, que s’han armat amb pedra i bales.

De la mateixa manera, també han denunciat que després de la manifestació els partidaris de la junta han atacat a residents en la zona. Aquests han aconseguit detenir a una trentena d’ells, que tenien a la butxaca pamflets del partit dels militars, el Partit de la Unió, la Solidaritat i el Desenvolupament. L’incident s’ha saldat amb uns 30 ferits, segons aquest mitjà.

La premsa independent contra la censura

Així mateix, la premsa independent birmana ha firmat un comunicat conjunt en defensa del seu treball davant "la censura que intenta imposar-los" la junta militar.

Una desena de mitjans han firmat un manifest en el qual denuncien que el 13 i el 23 de febrer van rebre comunicacions per part del Ministeri d’Informació advertint que no havien d’utilitzar termes com "el Govern del cop", "règim militar" o "consell militar".

Els signants s’han posicionat "fermament en defensa dels drets a informar i retransmetre lliurement" i han assegurat que continuaran fent-ho.

tracking