SEGRE

NEGOCIACIÓ PARTITS

Iglesias aconsegueix dos llocs al CGPJ i PP tindrà una cadira més que PSOE

Els populars designaran nou membres i el PSOE, vuit, encara que tindrà la presidència || Un acord que es pot segellar avui mentre es reuneix el Poder Judicial

El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes.

El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

PSOE i Partit Popular segellaran avui l’acord de renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), després de més de dos anys de bloqueig. El mandat dels membres d’aquest òrgan, que presideix Carlos Lesmes, va caducar el desembre de l’any 2018. Els populars havien exigit que Unides Podem no participés en les negociacions però, finalment, els socialistes els han assegurat dos llocs. Els de Pablo Casado designaran nou membres i el PSOE, vuit. No obstant, ostentarà la presidència, que gaudeix de vot de qualitat en cas d’empat. En paral·lel, el CGPJ es reuneix també avui i sobre la taula té nous nomenaments pendents que, tanmateix, es preveu que no arribarà a efectuar.

D’aquesta forma, malgrat les reticències de Génova, populars, socialistes i Unides Podem es repartiran les cadires del nou CGPJ. En principi, els de Pablo Iglesias aconseguirien dos llocs.

El Partit Popular n’obtindria nou i vuit el PSOE, però seria a proposta socialista el president, que té vot de qualitat. D’aquesta manera, el CGPJ reflectiria les majories que sustenten el Govern espanyol a les Corts.

Els de Casado van donar per fet fa uns dies que els socialistes s’avindrien a les seues condicions i exclourien Unides Podem de les negociacions, una cosa que no ha acabat passant. Per una altra banda, Inés Arrimadas, presidenta de Ciutadans, va lamentar que, una vegada més, els grans partits es reparteixin els llocs de l’òrgan de Govern dels jutges.

Davant de la imminència de l’acord per canviar els membres del CGPJ, Lesmes va voler excloure de l’ordre del dia de la reunió que celebra avui l’examen de diversos nomenaments que tenia pendents. Tanmateix, la petició de vuit vocals el va forçar a incloure aquest punt a l’agenda. Tot i així, no prosperarà en cas que es voti perquè, en principi, únicament aquests vocals recolzarien els nomenaments, i són un nombre insuficient perquè s’aprovin.

Amb tot, és possible que no s’arribi ni a abordar aquesta qüestió. I és que, segons algunes fonts, Carlos Lesmes retirarà de nou aquest punt de l’ordre del dia de la sessió si abans els partits anunciessin oficialment el pacte per poder renovar la institució.

tracking