SEGRE

AMÈRICA LLATINA DIPLOMÀCIA

Maduro obre amb la UE una guerra diplomàtica i fa fora l'ambaixadora

Ordena la seua sortida del país després de les sancions aprovades per Brussel·les contra el govern veneçolà || Inhabilita per 15 anys el líder opositor Juan Guaidó

El ministre d’Exteriors veneçolà, Jorge Arreaza, i l’ambaixadora de la UE, Isabel Brilhante Pedrosa.

El ministre d’Exteriors veneçolà, Jorge Arreaza, i l’ambaixadora de la UE, Isabel Brilhante Pedrosa.TWITTER / CANCILLERIAVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de Veneçuela va declarar ahir persona no grata l’ambaixadora de la Unió Europea a Caracas, la portuguesa Isabel Brilhante Pedrosa, a qui va donar setanta-dos hores per abandonar el país sud-americà després de la controvèrsia generada per l’última bateria de sancions contra dirigents chavistes. El ministre d’Exteriors veneçolà, Jorge Arreaza, ha traslladat personalment a Brilhante l’ordre d’expulsió, que segons la Cancelleria deriva d’“instruccions” del president, Nicolás Maduro.

Va afegir que Caracas ha declarat persona no grata l’ambaixadora “perquè les circumstàncies així ho exigeixen”, perquè amb les d’aquest dilluns ja van més de mig centenar de decisions relatives a “això que anomenen sancions”, “com si tinguessin ells alguna autoritat moral, que no la tenen, ni tampoc legal, per imposar cap càstig a ciutadans d’un altre país”.

Així mateix, el govern veneçolà va entregar notes de protesta als caps de les missions diplomàtiques d’Espanya, França, Països Baixos i Alemanya, hores després d’ordenar l’expulsió de l’ambaixadora de la Unió Europea.

La decisió arriba poc després que el líder opositor Juan Guaidó i vint-i-set diputats més elegits a les legislatives del 2015 fossin inhabilitats per exercir càrrecs públics durant els propers quinze anys a Veneçuela.

Més pressió sobre Maduro

El Consell de la UE va aprovar dilluns càstigs contra dinou alts funcionaris, jutges, polítics i militars veneçolans, en una decisió que pretén augmentar la pressió sobre Maduro i que a ulls de Caracas és “anacrònica, intervencionista i ingerencista”. L’Assemblea Nacional sorgida de les eleccions del mes de desembre, dominada pel chavisme, ja havia instat dimarts el govern a expulsar l’ambaixadora europea com a represàlia.

Tot just conèixer aquesta expulsió, la Unió Europea va demanar que Veneçuela reverteixi la decisió de declarar persona no grata la seua ambaixadora.

Respecte a la resposta que donarà la UE si l’expulsió es materialitza, la portaveu d’Exteriors, Nabila Massrali, va assenyalar que la diplomàcia comunitària “està avaluant les mesures apropiades”.

tracking