SEGRE

PARTITS NEGOCIACIÓ

Sánchez diu que la majoria independentista del 14-F només representa el 23% del cens

Insisteix que Catalunya necessita un canvi de rumb i convida PP i Cs a reflexionar sobre el resultat electoral || Demana a Podem “abaixar els decibels” per reduir les desavinences internes a Moncloa

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir, al Congrés dels Diputats.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir, al Congrés dels Diputats.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va treure ferro ahir al Congrés a la majoria independentista sorgida de les eleccions del 14-F i va remarcar que, com que només van anar a votar la meitat dels catalans, el 51% de sufragis que van collir ERC, JxCat, la CUP, el PDeCAT i altres formacions minoritàries representen únicament al 23% de la ciutadania. A més, va subratllar que Catalunya necessita un canvi de rumb, va convidar PP i Ciutadans a reflexionar per què es van desplomar als comicis al Parlament i va instar Podem a “abaixar els decibels” per apaivagar les lluites internes en la coalició governamental.

Així és que Sánchez va explicar que el 14-F “no va ser cap plebiscit” i que, per tant, el seu resultat “no pot avalar cap canvi estructural”. En aquest sentit, va negar que la majoria dels catalans siguin independentistes perquè, malgrat que les opcions d’aquest signe van aconseguir més de la meitat dels vots, només va anar a les urnes el 50% del cens.

“El 51% dels vots correspon al 23% del cens”, va sentenciar, alhora que va defensar que en realitat els catalans s’han pronunciat a favor d’un canvi de rumb, “d’esquerres i de retrobament”. Així, va concloure que Salvador Illa ha de ser el president de la Generalitat.

Sánchez, que va replicar d’aquesta manera a una interpel·lació de Míriam Nogueras, portaveu de JxCat al Congrés, també va demanar als juntistes que “no s’apuntin victòries que no són seues”. I és que Nogueras li havia etzibat abans que, ara que l’independentisme tenia més de la meitat dels vots, si s’avindria a negociar l’amnistia i el referèndum.

Nogueras, a més a més, va aprofitar per carregar contra Esquerra i el PDeCAT, i va demanar que no continuïn deixant en mans dels socialistes “el futur” de Catalunya.

Sánchez defensa que els catalans volen un Govern d’Illa que miri a l’esquerra i al “retrobament”

ERC no tanca la porta que els cupaires presideixin el Parlament i s’obre a negociar amb ells

D’altra banda, Sánchez va aprofitar també la intervenció al Congrés per alliçonar PP i Ciutadans després dels seus pobres resultats a les eleccions del 14-F. En aquest sentit, va convidar el líder dels populars, Pablo Casado, a provar una altra “estratègia d’acords” amb el Govern espanyol en vista de la patacada en els comicis catalans.

“Potser els va millor”, va apuntar. En la mateixa línia, va animar Inés Arrimadas, presidenta de Ciutadans, a “centrar” el partit.

“Comporti’s de veritat com un partit de centre perquè és l’únic que no han provat”, va concloure. Igualment, Sánchez va demanar a Podem, i també al PSOE, que “abaixi els decibels” per apaivagar les discrepàncies internes entre els socis de l’Executiu espanyol.

Malgrat les tensions públiques que han mantingut aquestes setmanes, l’última per la regulació dels lloguers, Sánchez va afirmar que està “satisfet” amb la feina de la coalició governamental malgrat que va reconèixer que encara hi ha “molt a aprendre”.

JxCat i la CUP pugnen per la presidència del Parlament

La disputa per ocupar la presidència del Parlament entre JxCat i la CUP s’ha convertit ja en un punt de fricció en la negociació entre els partits independentistes per formar un nou govern. Els de Carles Puigdemont van avisar ahir ERC que han de ser ells i no els cupaires els que presideixin la Cambra catalana. Per la seua banda, Sergi Sabrià, líder dels republicans al Parlament, va instar els de Dolors Sabater a aclarir si aspiren o no a encapçalar l’hemicicle de la Ciutadella. Tot això coincidint amb la segona reunió entre JxCat i la CUP per parlar de la investidura.

D’aquesta forma, fonts del partit de Puigdemont van manifestar que els correspon col·locar-ne un dels seus a la presidència del Parlament per haver estat la segona formació independentista més votada el 14-F, de la mateixa manera que va passar el 2017, quan ERC va quedar al darrere de JxCat i se li va atorgar la presidència del Parlament. Igualment, els juntistes van aprofitar per reiterar el seu veto als comuns al Govern i van insistir en un Executiu netament independentista.

Sabrià, per la seua part, no va tancar la porta a negociar que la CUP presideixi el Parlament, però va demanar que aclareixin la seua voluntat. Els cupaires estan debatent a les seues assemblees si acceptarien o no un oferiment d’aquest tipus.

D’altra banda, ahir es van veure per segona vegada amb JxCat per abordar la investidura i van aprofitar per retreure als de Puigdemont el paper d’Interior i dels Mossos en les protestes contra l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél.

Aragonès promet que hi haurà acord i que els comicis no es repetiran Pere Aragonès, vicepresident de la Generalitat i candidat d’ERC a la presidència, va assegurar ahir que els partits arribaran a un acord per a la investidura i que les eleccions al Parlament no es repetiran. “No contemplo cap escenari de repetició electoral, hem d’estar a l’altura”, va manifestar.

Aragonès, d’altra banda, va insistir en la necessitat de “generar el màxim consens possible” perquè durant “molt temps” serà necessari establir coalicions governamentals al capdavant de la Generalitat. D’aquesta manera, va reiterar l’aposta de la seua formació per un Govern ampli, amb JxCat, la CUP i els comuns.

“Per nosaltres no serà”, va sentenciar..

El president d’Aena, disposat a ser el conseller econòmic d’Illa Maurici Lucena, president d’Aena i que va ser anunciat per Salvador Illa com a futur vicepresident econòmic de la Generalitat si aconsegueix la investidura, va explicar ahir que es va sentir “impel·lit” a acceptar l’oferiment de l’exministre de Sanitat. “Vaig acceptar la proposta per la delicada situació que travessa no només Catalunya sinó el conjunt d’Espanya”, va apuntar.

D’altra banda, l’alcaldessa de Barcelona i dirigent dels comuns, Ada Colau, va instar ERC a “atrevir-se a assumir en públic el que diu en privat” i explorar un acord “progressista” a la Generalitat sense JxCat. Així, Colau va reiterar l’aposta per un acord d’investidura recolzat per PSC, ERC i En Comú.

tracking