SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

El PSOE i el PP pacten renovar RTVE i ultimen l'acord sobre el CGPJ

Els populars segueixen rebutjant que hi hagi un vocal dels jutges de Podem || Crítiques de la resta de partits per les negociacions bipartidistes per a l'elecció

El Congrés dels Diputats va avalar els sis vocals de RTVE que li correspon nomenar.

El Congrés dels Diputats va avalar els sis vocals de RTVE que li correspon nomenar.EFE/MARISCAL/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés dels Diputats va ratificar ahir l’acord al qual havien arribat hores abans els grups parlamentaris de PSOE i PP, a més dels d’Unides Podem i PNB, sobre el Consell d’Administració i la Presidència de RTVE, i va elegir els sis vocals que li corresponia nomenar, entre ells el candidat a presidir la corporació, José Manuel Pérez Tornero.

Amb 249 vots a favor i deu abstencions, els sis vocals que han sortit elegits són José Manuel Pérez Tornero (vocal que serà elegit el president de la Corporació), Elena Sánchez Caballero, José Manuel Martín Medem, Carmen Sastre, Jenaro Castro i Juan José Baños. Ciutadans i Vox van decidir no votar i van recriminar als signants de l’acord que s’hagin “repartit” els vocals.

ERC, que no va participar en el pacte i no va votar pels 6 vocals elegits, sí que ho va fer per 3 que no van sortir

EH Bildu i la CUP tampoc hi van votar en senyal de protesta per no haver-hi comptat per a l’acord, igual que JxCat. També van materialitzar el seu enuig pel mateix motiu i amb vots en blanc, Compromís, Més País, BNG i PDeCAT.

Per la seua part, ERC, que tampoc va participar en el pacte, no va votar els sis elegits, però sí uns altres tres vocals, que no van tirar endavant, com tampoc ho van fer els dos que va votar Coalició Canària, absent també en l’acord de les últimes hores. Després del pacte del matí, el Govern i el PP van anunciar també que s’han citat a continuar negociant per escometre la renovació d’altres òrgans constitucionals amb el mandat caducat com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Tribunal Constitucional o el Defensor del Poble, una situació que també va ser àmpliament criticada.

El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, va afirmar que, “clarament, el que vol la gent és que hi hagi acords, no bloqueig”, amb referència a les negociacions per a la renovació de càrrecs tant a RTVE com al CGPJ.

Veto del PP

Per la seua banda, el Partit Popular manté el veto a persones amb perfils molt marcats d’Unides Podem, com la jutge i exdiputada de la formació casa Victoria Rosell. Així ho van remarcar fonts de la cúpula del partit, que subratllen que es tracta d’una condició inamovible per als populars.

tracking