SEGRE

PROCÉS JUSTÍCIA

El Suprem mou fitxa perquè el TJUE es pronunciï sobre l'euroordre de Puigdemont

L'Eurocambra corregeix l'informe del suplicatori contra Ponsatí, que esmentava erròniament l'acusació de malversació || Sassoli demana una investigació interna sobre les filtracions

El magistrat Pablo Llarena, que instrueix la causa de l’1-O, al sortir del Tribunal Suprem.

El magistrat Pablo Llarena, que instrueix la causa de l’1-O, al sortir del Tribunal Suprem.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge d’instrucció de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha fet el primer pas perquè el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciï sobre l’abast de les ordres de detenció i entrega europees dictades contra Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. L’objectiu del magistrat és evitar que, tal com va passar amb Puig fa algunes setmanes, la Justícia belga pugui denegar l’extradició de Puigdemont, Comín i Ponsatí si, finalment, l’Eurocambra els acaba aixecant la immunitat.

I és que Llarena considera que les raons al·legades per Bèlgica per rebutjar l’entrega discrepen de la interpretació de les normes europees que fan els tribunals espanyols.

Per aquest motiu, ha concedit tres dies de termini al fiscal, a les altres parts acusadores i als advocats dels processats perquè es pronunciïn sobre si és procedent elevar la consulta a la justícia europea o que altres preguntes se li haurien de formular i, en funció de la resposta, tornar a cursar les ordres europees de detenció.

D’altra banda, el Parlament Europeu va haver de corregir ahir l’informe aprovat dimarts pel Comitè d’Afers Jurídics per aixecar la immunitat a Clara Ponsatí després de constatar que se li atribueixi un delicte de malversació que no consta a l’euroordre emesa pel Suprem. Al suplicatori que l’Alt Tribunal va enviar a Brussel·les fa un any només l’acusa d’un delicte de sedició.

Pel que fa al document, el president de l’Eurocambra, David Sassoli, va anunciar que demanarà al secretari general de la institució, Klaus Welle, que investigui les possibles filtracions que es van cometre abans que aquest es fes públic. La iniciativa la va demanar el president de la Comissió, Adrián Vázquez (Ciutadans).

El jutge també manté en semillibertat Joaquim Forn El jutjat ha acordat mantenir també el tercer grau a l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, com a la resta de presos del procés, mentre resol el recurs que la Fiscalia va presentar contra el règim de semillibertat que la Generalitat li va concedir a finals de gener. Així doncs, igual que ja ho va fer en el cas dels altres sis independentistes presos, el titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya, del qual depèn la presó de Lledoners, ha rebutjat la petició del Ministeri Públic que se li suspengués cautelarment el règim de semillibertat mentre resolia sobre el fons de l’assumpte.

D’aquesta manera, els nou líders independentistes a la presó podran seguir en semillibertat a l’espera que el jutjat de vigilància penitenciària decideixi sobre la seua situació, encara que no és descartable que la Fiscalia recorri abans davant del Tribunal Suprem per forçar la suspensió del tercer grau.

tracking