SEGRE

POLÍTICA CRIM

Els EUA culpen el príncep saudita d'aprovar l'assassinat de Khashoggi

En un informe que Biden pretén fer públic per recalibrar les relacions amb Riad || La policia alerta d'un possible atemptat extremista al Capitoli

Imatge d’arxiu del periodista saudita, Jamal Khashoggi (dreta), feta el 2012.

Imatge d’arxiu del periodista saudita, Jamal Khashoggi (dreta), feta el 2012.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El príncep hereu i governant de facto de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, va aprovar el 2018 l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi, segons un informe dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units que es va filtrar ahir la premsa. L’Agència Central d’Intel·ligència nord-americana (CIA), la que va realitzar el gruix de les indagacions per elaborar l’informe, basa la seua conclusió en trucades interceptades a Bin Salman uns dies abans del succés i en les converses de l’equip d’assassins amb un dels col·laboradors del príncep.

El president Joe Biden té intenció de traslladar les informacions del text al rei Salman bin Abdulaziz al-Saud, pare del príncep, abans que es faci públic, una cosa que podria passar de manera imminent.

Khashoggi, de 59 anys, treballava per al diari nord-americà The Washington Post quan va anar al consolat saudita a Istanbul per tramitar la documentació per al seu pròxim casament, el 2 d’octubre del 2018. Allà, segons fonts nord-americanes, va ser assassinat per agents de l’Aràbia Saudita. El seu cos va ser esquarterat i mai se n’han trobat les restes.

El govern saudita inicialment va negar tota responsabilitat en el seu assassinat, però més tard va afirmar que el periodista va morir accidentalment en mans d’agents que buscaven extradir-lo. La versió oficial de l’Aràbia Saudita és que aquests agents, vinculats estretament amb el príncep Bin Salman, van actuar pel seu compte.

Al país àrab, vuit individus van ser condemnats pel crim i cinc d’ells van ser sentenciats a mort. Més tard aquestes penes van ser commutades per presó.

Washington-Aràbia Saudita

La publicació d’aquest informe serà la primera prova de la intenció de Biden de recalibrar la relació de Washington amb l’Aràbia Saudita respecte al seu antecessor, Donald Trump, acusat de no haver condemnat les violacions als Drets Humans comeses per la monarquia saudita.

D’altra banda, la policia del Capitoli dels EUA va alertar d’un possible pla d’extremistes per volar la seu del Congrés quan el president, Joe Biden, pronunciï el seu primer discurs davant de les dos cambres legislatives.

tracking