SEGRE

ESNOTICIA

La UE crearà un passaport de vacunació però no aclareix si permetrà viatjar

Els Vint-i-set han de tancar els detalls

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ahir.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders dels Vint-i-set van acordar ahir la creació d’un passaport de vacunació comunitari però no van concretar si servirà per viatjar per dins de les fronteres de la Unió Europea aquest estiu. Els detalls encara estan per definir, però la idea és que aquest certificat de vacunació estigui operatiu “en els propers mesos” i, sens dubte, “a l’estiu”, en paraules de la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Alemanya va ser un dels estats més reticents a aquesta mesura, patrocinada per Espanya i Grècia. En aquest sentit, els germànics, igual que França, aspiren que el certificat de vacunació només tingui finalitats mèdiques.

Tanmateix, Espanya ha aconseguit atenuar les reticències i pot ser que serveixi també per viatjar. Els estats del sud, més dependents del turisme, volen obrir el camí perquè, aquest estiu, puguin arribar turistes que reactivin l’hostaleria i la restauració, dos dels sectors més colpejats pel coronavirus.

D’altra banda, els dirigents de la UE, que van participar telemàticament en la reunió, van debatre també sobre com accelerar la fabricació de vacunes davant dels incompliments en les entregues, primer de Pfizer i després d’AstraZeneca. En paral·lel, la farmacèutica AstraZeneca va proposar a Brussel·les utilitzar plantes de fora de la Unió Europea per fabricar vacunes i recuperar les entregues que tenen endarrerides.

“Estem mirant totes les plantes de producció a la nostra xarxa per ajudar a produir vacunes per a la Unió Europea perquè ens posem al dia amb el que es va projectar originalment per al segon trimestre”, va assegurar ahir el conseller delegat d’AstraZeneca, Pascal Soriot, en una compareixença davant el Parlament Europeu.

tracking