SEGRE

CORONAVIRUS

Dos mesos de vacunanció amb més dosis inoculades que persones encomanades

Dos mesos de vacunanció amb més dosis inoculades que persones encomanades

Un policia de la Guàrdia Urbana de Lleida rep la vacuna d’AstraZeneca.

Un policia de la Guàrdia Urbana de Lleida rep la vacuna d’AstraZeneca.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vacunació contra la covid compleix dos mesos amb més dosis subministrades (a 3,6 milions de persones) que contagis (gairebé 3,2 milions), la qual cosa ha animat a Sanitat a assegurar que "avancem cap a l’objectiu" coincidint amb la recomanació als Estats Units d’una nova vacuna, la de la farmacèutica Janssen, que es podria incorporar ben aviat a la campanya espanyola.

Després d’assolir-se aquest divendres la xifra rècord de persones vacunades contra la covid-19 un dia, 170.000, ja són 3.605.635 les dosis inoculades a Espanya -el 80 % de les repartides- d’algun dels tres fàrmacs que s’estan administrant dels laboratoris Pfizer-BioNtech, Moderna i AstraZeneca, i 1.243.783 les persones que ja estan immunitzades en haver rebut les dos dosis.

"Continuem avançant cap a l’objectiu", ha escrit la ministra de sanitat, Carolina Darias, en el seu compte de Twitter en arribar la campanya de vacunació al seu segon mes aquest dissabte, en el que es compleix també un mes des que la incidència acumulada per cada 100.000 habitants en 14 dies assolís el seu pic el passat 27 de gener, amb 899,9 casos per cada 100.000 habitants.

Una xifra que ha anat descendint fins caure per sota dels 200 casos aquest divendres, amb 193, així com també ha disminuït en les últimes setmanes la pressió en les ucis, fins un 28,7 %, encara que es manté molt alta la mortalitat, al terme d’un mes en què han mort 10.061 persones, la xifra més alta en aquest període des de la primera onada del coronavirus.

Amb l’objectiu d’accelerar encara més la campanya de vacunació, les comunitats desenvolupen diferents plans com és el cas de la Generalitat valenciana que preveu administrar a partir d’abril 400.000 dosi setmanals de la vacuna contra la covid, encara que ha precisat que aquesta xifra s’ajustarà als subministraments definitius.

UNA NOVA VACUNA

Darias ja va anunciar que entorn del 8 de març Espanya podria autoritzar la quarta vacuna contra el coronavirus, la de la farmacèutica Janssen, una vegada que rebés el vistiplau de l’Agència Europea del Medicament (EMA), després de la pertinent autorització de l’Agència del Medicament Americana.

Aquesta agència podria autoritzar la nova vacuna monodosi aquest cap de setmana després que un grup assessor de l’Agència d’Aliments i Medicaments (FDA) hagi donat llum verda durant la passada matinada a la vacuna.

ELS SANITARIS CONTINUEN ANIMANT LA VACUNACIÓ

El doctor Pablo Demelo, especialista en Medicina Interna que ha viscut en primera línia les tres onades de la pandèmia del coronavirus en el Hospital Gregorio Marañón de Madrid, ha animat a vacunar-se, a mantenir la guàrdia i a tenir una mica més de paciència perquè "el final és a prop".

"El final sembla que és allà, ja es veu. Cal aguantar una miqueta, tenir una miqueta de paciència i esperar que arribi la vacuna. No baixem la guàrdia ara perquè ja, per primera vegada, podem dir que es veu la llum al final del túnel", ha afirmat en una entrevista amb Efe.

CONTAGIS

Des de l’inici de la pandèmia s’han comptabilitzat 3.188.553 contagis de coronavirus, segons les dades facilitades per Sanitat fins aquest divendres, que indicaven també que 15 regions es trobaven per sota del nivell de risc extrem de transmissió -establert en 250 casos per cada 100.000 habitants; totes les comunitats excepte Madrid, País Basc i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

A l’espera de les noves dades de Sanitat sobre l’evolució de la pandèmia dilluns vinent, Madrid n’ha notificat aquest dissabte 27 de morts per coronavirus als hospitals de la regió, tres menys que el dia anterior, però el nombre de contagis s’ha incrementat a 1.493 davant els 1.347 d’aquest divendres.

Les autoritats del País Basc han comunicat el nombre més baix en un mes de malalts greus infectats per la covid-19 en les ucis (123), així com que la taxa de positivitat continua per sisè dia consecutiu per sota del 5 %, la qual cosa indica que la transmissió comunitària està controlada.

Per la seua part, Ceuta manté una alta pressió hospitalària amb un nou ingressat i ha sumat una nova víctima mortal.

A Catalunya, malgrat el repunt de l’epidèmia en els últims dies, les dades epidemiològiques baixen mínimament amb una velocitat de propagació del virus (Rt) d’1,02, una centèsima menys que aquest divendres, descendeixen lleugerament els contagis diaris i en les últimes 24 hores s’han registrat 1.705 casos i 28 de morts per COVID.

Tanmateix, Castella i Lleó puja lleugerament aquest dissabte el nombre de contagis diaris de covid confirmats amb test, amb 299 positius (pels 256 de la vigília), amb 12 defuncions després dels 13 d’aquest divendres i, a més, per segon dia consecutiu no registra cap mort en les residències de la comunitat ja que es mantenen les 2.946 comunicades dijous.

Els encomanats a Andalusia en les últimes 24 hores es mantenen per quart dia consecutiu per sobre del miler en notificar-se 1.097 aquest dissabte. El número de morts ha augmentat en cinc persones fins els 38.

El mateix succeeix en Extremadura, que repeteix el nombre de casos positius i ha registrat en les últimes 24 hores la mort de sis persones per la covid-19, tres més que aquest divendres, mentre ha experimentat un nou descens de la pressió hospitalària, amb 80 persones ingressades.

Galícia ha aconseguit baixar dels 6.000 casos actius (5.900), 373 menys que el dia anterior, una xifra similar a la que hi havia en la comunitat el 4 de gener (5.905), quan va començar a repuntar la tercera onada. Segons les dades del Servei Gallec de Salut, fins les sis de la tarda de divendres a Galícia s’havien encomanat 272 persones en les últimes hores, el mateix nombre que la jornada anterior.

També descendeix la transmissió a La Rioja, amb una incidència acumulada de 104 casos per 100.000 habitants, l’ocupació de l’UCI covid es manté en el 62,8 % i no s’han registrat morts en l’última jornada.

ADVERTEIXEN QUE LA QUARTA ONADA SERÀ LA DE LA SALUT MENTAL

El psicòleg valencià Enric Valls ha vaticinat que la quarta onada de la pandèmia serà la "silenciosa" o "invisible", amb ansietat, estrès, por, fòbies i problemes de família i semblant.

L’especialista ha explicat a Efe que rep cada dia més pacients amb problemes derivats del cansament acumulat després de tants mesos de restriccions per l’anomenada "fatiga pandèmica" que cada vegada interfereix més profundament en el benestar mental de la ciutadania.

"Cada vegada hi ha més gent que pensa que no li passa res i tot està bé, i de sobte li entra ansietat, pànic, fòbies o desmotivació tremenda," assegura Valls en revelar que van en augment els casos d’"estrès posttraumàtic per les pèrdues sense comiat i derivats de la solitud a què s’enfronten moltes persones, perquè hi ha gent que porta un any sola sense tenir cap tipus d’acostament".

Així, preveu que la quarta onada de la pandèmia serà la de la salut mental i serà una onada silenciosa o invisible" amb altes càrregues de "sofriment, ràbia i impotència". EFE

tracking