SEGRE

POLÍTICA INSTITUCIONS

El veto del PP a dos jutges trenca la negociació per renovar el CGPJ

Els populars acusen el PSOE de voler “sacrificar la Justícia” per reforçar el govern de “coalició” || Sánchez insisteix que de vegades és necessari cedir

La cúpula del poder judicial porta en funcions més de dos anys.

La cúpula del poder judicial porta en funcions més de dos anys.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acord entre PSOE i PP per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) semblava imminent. No obstant, ahir a la matinada aquestes dos formacions van trencar les negociacions.

El veto dels populars al jutge José Ricardo De Prada, clau en la sentència del cas Gürtel, i també de la magistrada Victoria Rosell, exdiputada de Podem i actual delegada del Govern per a la Violència de Gènere, que siguin nomenats vocals va ser el que va provocar que finalment els equips negociadors s’aixequessin de la taula. En el cas del jutge De Prada, els populars van parlar “d’il·legalitat” perquè al no haver estat proposat pels seus companys en el torn dels dotze vocals jutges, hauria d’anar al de juristes de reconegut prestigi.

Per la seua banda, en el cas de Rosell, van considerar que proposar-la com a vocal suposa permetre “portes giratòries entre política i justícia”, per la qual cosa la seua elecció és “contrària amb l’objectiu de despolititzar”. .

Així doncs, segons el principal partit de l’oposició, la manca d’acord per renovar el CGPJ resideix en l’interès del cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, de “sacrificar la Justícia” per “reforçar la seua coalició de govern”, ja que tots dos magistrats són, segons ells, perfils molt marcats de Podem.

La ruptura posa en perill la renovació d’altres òrgans com el Tribunal Constitucional

Al contrari, Sánchez, va defensar els currículums exemplars d’aquests dos jutges i va demanar als de Pablo Casado que aixequin els vetos per arribar a un acord que possibiliti la renovació d’aquest òrgan, que porta en funcions més de dos anys.

Aquesta ruptura deixa en l’aire també la renovació del Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i el Defensor del Poble. El més sorprenent és que va arribar poques hores després del primer gran acord entre els dos blocs polítics de la legislatura, segellat aquest dijous pel PSOE, el PP, Unides Podem i el PNB per renovar el consell de RTVE, que aparentment obria pas a una nova etapa política.

Podem acusa els populars de voler controlar els magistrats

Unides Podem va defensar ahir després de la ruptura de les negociacions per renovar la cúpula del Poder Judicial que el Partit Popular n’impedeix la renovació no per un conflicte amb el seu grup i “ni tan sols amb el Govern”, sinó que “la raó del bloqueig s’anomena cas Lezo, Púnica, Kitchen o Bárcenas estirant la manta”. “Per al Partit Popular és una qüestió de supervivència continuar controlant, segrestant, el govern dels jutges”, va assegurar el diputat de la formació morada Jaume Asens.

Davant del bloqueig, la formació no va descartar “treure del congelador” la reforma per poder renovar el CGPJ amb majoria simple, mentre es continua tramitant la proposició per impedir que el Consell faci nous nomenaments amb el mandat caducat..

tracking