SEGRE

CATALUNYA

Partits i empresaris exigeixen mesures per acabar amb "violència desbocada"

Partits i empresaris exigeixen mesures per acabar amb "violència desbocada"

Agents dels Mossos miren de dispersar la manifestació en suport a Hasél, ahir a la nit a Barcelona.

Agents dels Mossos miren de dispersar la manifestació en suport a Hasél, ahir a la nit a Barcelona.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els greus aldarulls d’ahir a la nit a Barcelona després d’una manifestació de suport al raper Pablo Hasel, en els quals es va calar foc a oficines bancàries i a un vehicle de la Guàrdia Urbana amb un agent al seu interior, suposen un "salt qualitatiu" en la violència d’aquestes protestes que s’ha de tallar "abans que vagi de les mans", han coincidit avui polítics i empresaris.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha mostrat avui la seua preocupació després de constatar que en els últims dies s’està veient "una violència desbocada i inaudita" entre els esvalotadors que actuen a Catalunya, i ha advertit que "ara estaríem parlant d’un mort" si ahir a la nit arriba a explotar la furgoneta de la Guàrdia Urbana a qui es va calar foc a la Rambla de Barcelona.

"El moment és de dificultat extrema i requereix pau, tranquil·litat i deixar que la policia faci el seu treball", ha assenyalat el conseller, que ha rebutjat que es pugui acceptar la pretensió de la CUP de dissoldre la unitat antiavalots dels Mossos. "Per a mi no és negociable", ha asseverat.

Amb la intenció de contenir aquesta creixent violència, està previst que demà es reuneixin el propi Sàmper amb el vicepresident de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que avui s’ha desplaçat fins la comissària de la Guàrdia Urbana atacada ahir per expressar el seu suport als agents.

Colau ha dit que caldrà escoltar les explicacions i les valoracions dels professionals de seguretat i d’ordre públic per poder "contenir aquesta situació", amb una "violència que preocupa" i que és sempre rebutjable, i ha afegit que l’atac a la furgoneta de la Guàrdia Urbana mitjançant líquids inflamables és "inacceptable, inadmissible i immoral".

Ha explicat també que l’agent que es trobava dins de la furgoneta quan va ser incendiada "es troba perfectament", i que la situació es va poder contenir "ràpidament" gràcies a l’actuació conjunta dels agents de la Urbana i dels de Mossos, evitant així haver de lamentar "mals majors" en posar en "perill la vida" d’un agent.

Per la seua part, la candidata a la presidència de la Generalitat de la CUP-Guanyem, Dolors Sabater, ha dit que la crema de la furgoneta amb un agent dins suposa "un risc per a la vida que marca un límit", però ha considerat que "no serveix de res" condemnar els aldarulls com "si fos la solució" i a més és "hipòcrita".

En canvi, el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest diumenge que "qui no condemni explícitament la violència i no doni suport sense fissures als Mossos i a les forces de seguretat està inhabilitat per governar" a Catalunya.

Illa ha reclamat el final de la violència que s’està vivint a Barcelona i altres poblacions catalanes, i ha advertit que "correm el risc que se’ns escapi de les mans si no actuem amb la deguda contundència", mentre ha denunciat "la tebiesa amb què responen algunes formacions polítiques" a aquests aldarulls, que entén que contribueix a "enquistar" el problema.

També ha exigit més fermesa davant d’aquests actes el president del grup de Ciudadanos (C’s) en el Parlament, Carlos Carrizosa, que ha acusat el Govern en funcions d’actuar amb "passivitat" davant de la violència que s’està veient aquests dies als carrers de Barcelona i altres poblacions catalanes, i ha anunciat que es planteja demanar responsabilitats penals per això.

Al debat s’ha afegit el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Montesinos, que des de Toledo ha reclamat aquest diumenge que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, convoqui d’urgència la Junta de Seguretat de Catalunya perquè el que està passant a Barcelona és "terrorisme de carrer".

La preocupació pels greus incidents és extrema entre els comerciants i empresaris barcelonins, especialment els que tenen els seus negocis en el centre de la ciutat, perjudicats reiteradament per destrosses i saquejos durant les protestes.

En declaracions a Efe, Luis Sans, president de l’Associació de Comerciants del Passeig de Gràcia, entitat que agrupa a uns 180 establiments d’aquesta emblemàtica via, ha dit que "l’assalt a una caserna" marca un abans i un després, ja que és una acció que no s’ha vist fins ara en cap dels aldarulls registrats en altres ciutats europees i que suposa "un risc que el país ens vagi de les mans".

"Hi ha un salt qualitatiu -ha remarcat Sans-. Mai no s’havia donat l’assalt a una comissaria de la policia, ni en els aldarulls de París ni en els d’Eindhoven de fa un mes. En cap lloc d’Europa no s’ha atacat una comissaria. Aquí ja portem la comissaria de Vic de los Mossos -el passat 16 de febrer- i, ahir a la nit, la de Barcelona", de la Guàrdia Urbana.

El Gremi d’Hotels de Barcelona ha condemnat també els greus danys a l’hotel NH ubicat a la Rambla de Catalunya, en el que es va llançar així mateix líquid inflamable, i ha considerat "inadmissible que les administracions competents no mostrin una postura i una actitud ferma i inequívoca contra aquests fets", permetent així "que se succeeixin".

Catorze persones van ser detingudes ahir a la nit en els incidents registrats a Barcelona, en els quals van resultar ferits lleus sis agents dels Mossos, segons l’últim balanç fet avui per la policia catalana i els serveis d’emergències, que van atendre a unes altres cinc persones amb ferides lleus i menys greus.

Un dels detinguts està vinculat presumptament amb el foc que va afectar la furgoneta de la Guàrdia Urbana.

La policia catalana va constatar que els incidents els van desenvolupar grups organitzats violents, d’entre 15 i 20 persones encaputxades, que utilitzaven material pirotècnic i gasolina per cremar entitats bancàries, establiments, contenidors i el vehicle de la Urbana.

Malgrat la violència de les accions, els Mossos no van arribar a utilitzar en cap moment pilotes de foam ni van realitzar càrregues contra els esvalotadors. EFE

tracking