SEGRE

FRANÇA TRIBUNALS

Sarkozy, condemnat a tres anys de presó per corrupció

Primer president gal amb una pena de presó || Només complirà un any d'arrest domiciliari si no té més condemnes

Nicolas Sarkozy en el moment d’arribar ahir als jutjats de París.

Nicolas Sarkozy en el moment d’arribar ahir als jutjats de París.EFE/EPA/IAN LANGSDON

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Justícia francesa va condemnar ahir a tres anys de presó l’expresident Nicolas Sarkozy pels delictes de corrupció i tràfic d’influències comeses el 2014, després de considerar provat que va fer ús de la seua posició per provar d’obtenir informació sobre una investigació. Tanmateix, dos dels tres anys de pena estaran exempts de compliment i el tercer serà en arrest domiciliari.

La cort va imposar penes similars per a l’advocat de Sarkozy, Thierry Herzog, que a més queda inhabilitat per exercir la seua professió durant cinc anys, i per al magistrat Gilbert Azibert, tots dos convictes pels mateixos delictes.

L’advocada de Sarkozy (president de la República francesa entre 2007 i 2012), Jacqueline Laffont, va mostrar la seua “incomprensió i indignació” amb un veredicte que “no aporta cap prova” i es basa només en indicis, i alhora va assenyalar que el seu client està “tranquil i determinat a prosseguir en apel·lació la demostració” de la seua innocència. Abans de les paraules de l’advocada, la dona de Sarkozy, l’exmodel i cantant Carla Bruni, va denunciar a les xarxes socials l’“acarnissament sense sentit” contra el seu marit, a qui va animar a prosseguir el combat perquè “la veritat sortirà a la llum”.

El seu antecessor i mentor, el president Jacques Chirac, va ser sentenciat el 2011 a dos anys de presó per malversar fons públics i abús de confiança quan era alcalde de París, però no els va complir a causa de la seua edat i estat de salut. Sarkozy tornarà als tribunals per al judici pel presumpte finançament irregular de la seua campanya presidencial del 2012 i els jutges continuen instruint si la campanya que el 2007 el va portar a l’Elisi va comptar amb aportacions il·legals del règim libi de Moammar al-Gaddafi.

Jacques Chirac va ser condemnat el 2011 per malversació però mai no va complir la pena

El seu nom apareix també en altres sumaris judicials, com per exemple la indemnització pagada a l’exministre i empresari Bernard Tapie. Una altra condemna en qualsevol dels múltiples casos oberts reactivaria els dos anys exempts de compliment de la sentència.

tracking