SEGRE

VACUNES INVESTIGACIÓ

El Congrés investigarà la gestió i l'administració de les vacunes

El Congrés investigarà la gestió i l’administració de les vacunes

El Congrés investigarà la gestió i l'administració de les vacunes

El Congrés investigarà la gestió i l'administració de les vacunesEFE/ Fernando Villar/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés crearà previsiblement una comissió d’investigació per analitzar la gestió i l’administració de les vacunes davant el coronavirus a Espanya i per dilucidar les irregularitats comeses per alts càrrecs o personalitats que s’han saltat el protocol de vacunació.

El Ple del Congrés debatrà i votarà dijous vinent la proposta de Más País, Compromís i Nueva Canarias de crear aquesta comissió d’investigació relativa al Pla de Vacunació a Espanya, a la qual amb molta probabilitat donarà suport una gran majoria parlamentària.

PSOE, PP i EH Bildu han confirmat a EFE que votaran a favor de la creació d’aquesta comissió, mentre que el debat al Ple va rebre el suport a la Junta de Portaveus per Unidas Podemos, ERC, PNB i Ciutadans. Vox es va abstenir.

L’objectiu de la comissió és investigar durant sis mesos els errors o els retards que s’han produït en el procés de vacunació, tant per l’arribada de les vacunes com pel tràfic d’influències per saltar-se els protocols.

La creació d’aquesta comissió es produirà després de conèixer-se que, a més que alts càrrecs públics es van saltar el pla de vacunació a Espanya, també les infantes Elena i Cristina es van vacunar contra la COVID-19 als Emirats Àrabs després de visitar el seu pare, Joan Carles I.

La comissió, que persegueix fiscalitzar i atorgar transparència al pla de vacunació, haurà d’aprovar un pla de treball i un llistat de compareixents que considerin oportuns, inclosos els qui puguin resultar, per les informacions conegudes, política, penalment, civilment o administrativament responsables de les pràctiques irregulars de la investigació del qual és objecte la comissió.

D’aquesta forma apareix en la iniciativa que es debatrà i que pretén conèixer si les administracions públiques o institucions implicades en el pla de vacunes tenien constància que hi va haver irregularitats.

La comissió també pretén conèixer les possibles clàusules abusives que han pogut donar-se en relació amb els contractes amb les farmacèutiques.

Sobre això el PSOE ha anunciat que hi votarà a favor, malgrat que -segons consta a l’acta de la Junta de Portaveus, a la que ha tingut accés EFE- va considerar que aquest assumpte entraria dins de l’àmbit competencial de la Comisión Mixta Especial d’avaluació de la crisi sanitària de la COVID-19.

Un matís que també va compartir el PNB en aquesta reunió, en la qual a més va assenyalar que l’efectivitat de la investigació dependrà també de la disposició que tinguin les autoritats europees per facilitar informació sobre la compra de les vacunes, mentre va recalcar que el procés de vacunació és competència de les autonomies.

El PP, per la seua part, va advertir que hi ha una gran incertesa en la població i és important realitzar un bon diagnòstic com més aviat millor que permeti solucionar les deficiències.

Ciudadanos també es va mostrar a favor d’aquesta sol·licitud durant el seu debat en la Junta i va assenyalar que la comissió hauria de desenvolupar els seus treballs en un termini de temps breu per poder introduir millores en la gestió de cara al futur.

Per la seua part, EH Bildu ha afirmat aquest dimecres a EFE que "és necessària crear la comissió per establir mecanismes de control i evitar que hi hagi persones que aprofitin el seu càrrec per saltar-se la cua i anteposar el seu benefici propi al benefici col·lectiu". Ressalten que aquesta iniciativa cobra encara més rellevància després de conèixer el cas de les infantes.

ERC també veu "pertinent" la creació d’aquesta comissió per aclarir irregularitats.

Vox, per la seua part, va argumentar la seua abstenció durant el debat en Junta de Portaveus, perquè seria més efectiu que la investigació es dugués a terme una vegada finalitzat el procés de vacunació, "per tenir una visió més completa".

Aquest òrgan d’investigació estarà compost com a màxim per dos representants de cada grup parlamentari i als sis mesos de la seua constitució hauria d’elevar al Ple un dictamen de conclusions.

tracking