SEGRE

NEGOCIACIÓ PARTITS

ERC atansa posicions amb JxCat i CUP pocs dies abans de la constitució del nou Parlament

Sabrià admet que avancen millor les negociacions amb els cupaires || Jordi Sànchez aposta per aconseguir una “estabilitat sense sorolls” i adverteix sobre la taula de diàleg: “No siguem ingenus”

Marta Vilalta, d’ERC, i Elsa Artadi, de JxCat, formen part dels equips negociadors dels seus partits.

Marta Vilalta, d’ERC, i Elsa Artadi, de JxCat, formen part dels equips negociadors dels seus partits.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan queden ja menys de deu dies perquè es constitueixi el nou Parlament, ERC, JxCat i la CUP van atansar ahir posicions per conformar un Govern independentista al capdavant de la Generalitat. Els republicans van admetre, no obstant, que la negociació avança millor amb els cupaires que amb els juntistes. Aquests, per la seua part, es van conjurar per assolir una “estabilitat sense sorolls” amb ERC, encara que van instar a no ser “ingenus” respecte al diàleg amb l’Estat espanyol.

Així doncs, els equips negociadors d’ERC i JxCat es van trobar de nou per provar de tancar un acord de legislatura, pocs dies abans de la constitució del Parlament. Encara que no va transcendir el contingut de la reunió, Sergi Sabrià, líder dels republicans a la Cambra catalana, va assenyalar la taula de diàleg com un dels punts de discordança amb els juntistes.

En aquest sentit, va animar els de Laura Borràs a proposar una alternativa a aquest espai de trobada amb l’Estat, si és que no hi creuen. Sabrià, que es va descartar com a conseller i va subratllar que ocuparà un càrrec “més discret”, va reconèixer, així mateix, que les negociacions avancen a millor ritme amb la CUP.

Això, després que dilluns haguessin de desmentir que haguessin assolit un pacte amb els de Dolors Sabater per restringir l’ús dels projectils de foam i prohibir a la Brimo que acudeixi a executar desnonaments.

Mentrestant, Jordi Sànchez, exlíder de l’ANC i dirigent de JxCat, va deixar oberta la porta a la taula de diàleg, encara que va advertir els republicans que l’independentisme no pot caure en la “ingenuïtat”.

La Fiscalia recorre davant del Suprem el règim de semillibertat dels presos de l’1-O de Lledoners

Sànchez, a més, va afirmar que és necessari que els independentistes, després d’aconseguir més de la meitat dels vots el 14-F, arribin a un acord de governabilitat que garanteixi una “estabilitat sense sorolls”. Igualment, després de la querella de la Fiscalia contra Roger Torrent, president del Parlament, i els membres independentistes de la mesa de la Cambra, va afegir que el legislatiu català ha de ser “blindat” perquè pugui actuar amb “llibertat”.

En la mateixa línia, Meritxell Budó, portaveu del Govern, de JxCat, va remarcar que la querella contra Torrent és un “avís per a navegants” de la Fiscalia. Tot això el mateix dia en què el Ministeri Públic va recórrer davant del Tribunal Suprem el règim de semillibertat concedit als set dirigents independentistes condemnats per l’1-O i tancats a la presó de Lledoners.

Els comuns insisteixen en un Govern sense el PSC i amb Aragonès

“Tothom diu que no fins que acaba passant.” Amb aquesta frase va defensar ahir de nou David Cid, diputat electe d’En Comú, la fórmula per la qual aposten els comuns a l’hora de conformar el nou Govern de la Generalitat. I és que els de Jéssica Albiach prefereixen un Executiu de coalició amb ERC que compti amb el suport extern del PSC.

En declaracions a TV3, Cid va explicar que “té sentit” vincular la investidura i els pressupostos, sempre que segueixin una mateixa orientació política. A més, va advertir que repetir l’aliança de JxCat i ERC no funcionarà.

“Tornarem a l’enrenou”, va sentenciar. Mentrestant, els socialistes van reiterar les seues crítiques referents al fet que els partits independentistes estiguin negociant, amb la investidura, una reforma del model policial arran de les protestes per l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél.

Paral·lelament, fonts de la Moncloa van manifestar la seua “preocupació”.

tracking