SEGRE

VIOLÈNCIA INVESTIGACIÓ

Un grup organitzat molt agressiu està darrere els aldarulls a Barcelona

Segons els Mossos, després de la detenció de vuit radicals anarquistes || La policia catalana els atribueix un intent d'homicidi, desordres públics i danys

Imatge de l’atac a un furgó de la Guàrdia Urbana dissabte.

Imatge de l’atac a un furgó de la Guàrdia Urbana dissabte.EFE/ALEJANDRO GARCÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra atribueixen un delicte de temptativa d’homicidi als vuit suposats membres d’un grup anarquista que van detenir, i que ja donen per desarticulat, després dels disturbis de dissabte passat a Barcelona per l’empresonament del raper Pablo Hasél, on van cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb un agent dins.

Els vuit detinguts són cinc homes i tres dones, tots ells majors d’edat, que ahir van passar a disposició judicial, en una causa en què la policia catalana també els atribueix els delictes de pertinença a grup criminal, desordres públics i danys. Sis dels arrestats són de nacionalitat italiana, un de francès i un altre d’espanyol.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va revelar dilluns que de la quinzena de detinguts en els incidents del cap de setmana passat a Barcelona, quan un grup de persones va incendiar una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb un agent dins, que va poder sortir il·lès, set eren d’un grup anarquista que actuava amb violència.

Segons els Mossos, al final han estat vuit els detinguts d’aquest grup, que donen per desarticulat, i que actuaven “conjuntament” i amb un “grau de violència molt elevat”, danyant entitats bancàries, comerços, mobiliari urbà i incendiant un vehicle de la Urbana amb un agent dins.

De la mateixa manera, els Mossos indiquen que, en les últimes mobilitzacions, van detectar l’existència d’un grup molt actiu que actuava amb un alt nivell d’organització, cometent “accions agressives i violentes” envers la policia.

Budó condemna la violència però defensa el dret a manifestar-se per la “repressió” de l’Estat

Per la seua part, la portaveu del Govern català, Meritxell Budó, va condemnar els actes de violència, però va defensar el dret a manifestar-se “davant la involució democràtica que s’està produint a conseqüència de la repressió exercida dia rere dia per l’Estat”. També es va referir al fet que ERC i la CUP hagin acordat estudiar una moratòria en l’ús de les bales de foam i va subratllar que el seu ús és “una decisió que té en compte criteris operatius i es pren des de la coordinació dels cossos de seguretat”, va puntualitzar.

“No es pot ser complaent amb la violència”

La delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, va manifestar ahir sobre els disturbis per l’empresonament del raper Pablo Hasél que “no s’ha de ser complaent amb la violència, sinó que s’ha d’atallar”.

En una entrevista a Onda Cero, creu que "hauríem de tenir una capacitat de reflexionar sobre l'origen i les causes d'aquests brots que s'han organitzat en diverses ciutats de Catalunya. S'ha d'analitzar què ens passa".

Trapero: “Es retran comptes, però sense estridències”

El major dels Mossos Josep Lluís Trapero va defensar ahir donar una resposta “tranquil·la i professional” als disturbis que s’estan produint en els últims dies a Catalunya, “on per descomptat també té cabuda la transparència i la rendició de comptes”, va dir, “però sense estridències”. En una reunió amb comandaments policials per analitzar els aldarulls i com afrontar-los des del vessant de l’ordre públic, Trapero va constatar que aquesta “és una crisi social, no policial” i va afegir que els Mossos no “l’han escollit ni tampoc l’han provocat”.

En la seua intervenció, Trapero també va defensar la necessitat de donar una resposta col·lectiva, des del cos, des dels comandaments, però també des de la base i els sindicats.

tracking