SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

Arranca el judici als membres de la Sindicatura Electoral de l'1-O

Síndics provincials de Girona, Barcelona i Tarragona afirmen que no van rebre ordres dels acusats || La Fiscalia demana una pena de 2 anys i 9 mesos de presó

Quatre dels cinc acusats al judici. L’altre, Marc Marsal, està en quarantena per la Covid.

Quatre dels cinc acusats al judici. L’altre, Marc Marsal, està en quarantena per la Covid.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Jutjat Penal número 11 de Barcelona va acollir ahir la primera sessió del judici contra els membres de la Sindicatura Electoral, que va ser nomenada a finals de l’estiu del 2017 a tall de Junta Electoral per vetllar pel desenvolupament i les garanties del referèndum de l’1-O.

Abans que declarin els cinc acusats, que són el catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona Jordi Matas, que va presidir l’òrgan, la professora de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra Tània Verge, el professor de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Pagès, l’advocada Marta Alsina i el professor de Dret Administratiu a la UB Marc Marsal, va ser el torn per als testimonis de síndics territorials a Girona, Barcelona i Tarragona. Aquests van afirmar que no van arribar a prendre possessió del càrrec perquè el Tribunal Constitucional ja havia suspès la llei del referèndum.

A més, van dir que mai no van rebre ordres dels encausats. En aquest sentit, la lletrada Montserrat Aumatell, síndica a Tarragona, va relatar que els van convocar a una reunió per prendre possessió, però el Constitucional va publicar la seua resolució abans de la trobada, per la qual cosa, quan s’hi van presentar, els “van dir que s’havia suspès la llei i es dissolia” la Sindicatura.

Per la seua part, l’advocat Xavier Faura, nomenat síndic a Girona, va indicar que no va rebre “cap querella ni requeriment judicial” arran del seu nomenament, i va negar que se li oferís cap remuneració per aquesta tasca. Matas, Verge, Pagès, Alsina i Marsal estan acusats dels presumptes delictes de desobediència i d’usurpació de funcions públiques, i la Fiscalia sol·licita per a ells una condemna de dos anys i nou mesos de presó, o bé una multa de 5.400 euros per a cada un i inhabilitar-los durant un any.

Així, partits i entitats independentistes es van concentrar davant de la Ciutat de la Justícia per denunciar la “persecució” contra la Sindicatura Electoral. 

De la mateixa manera, també hi va haver dues concentracions a Lleida per denunciar el judici contra els que havien de ser els màxims responsables de vetllar per la transparència del procés electoral del referèndum d’autodeterminació de l’1-O del 2017.

Quatre dels cinc acusats al judici. L’altre, Marc Marsal, està en quarantena per la Covid.

Quatre dels cinc acusats al judici. L’altre, Marc Marsal, està en quarantena per la Covid.ACN

tracking