SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIONS

Aragonès insta a formar un Govern ampli per afrontar tots els reptes

El republicà insta a aprofitar l'“històric” resultat del 14-F per formar un Executiu progressista || Demana que els “vetos” no provoquin una repetició electoral

Pere Aragonès ahir durant l’acte que es va celebrar a Barcelona.

Pere Aragonès ahir durant l’acte que es va celebrar a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, va apressar ahir els partits independentistes i també els comuns a “sortir de la seua zona de confort” i tancar un acord “sòlid, honest i generós” per formar un nou Govern sobiranista i d’esquerres.

Durant una conferència a l’Espai Serrahima de Barcelona, on va exposar les línies del seu programa de govern, el també vicepresident en funcions de president va insistir a no desaprofitar el resultat electoral que els va brindar el passat 14-F i que els va donar “l’oportunitat històrica” de construir un Executiu que representi l’esperit de l’octubre del 2017. En aquest sentit, i sense interpel·lar-hi directament, Aragonès va subratllar que espera que JxCat “no jugui la carta de la repetició electoral”.

Aragonès assegura que els dos principals eixos del seu Govern seran l’amnistia i l’autodeterminació

Quan resta una setmana perquè conclogui el termini per formar el nou Parlament, i amb les negociacions estancades, el republicà insisteix que els resultats dels comicis ofereixen una àmplia majoria progressista, favorable a resoldre el conflicte català a través de l’autodeterminació i l’amnistia, i una altra de partidària de la independència, per la qual cosa apel·la Junts, la CUP i els comuns a traduir aquestes majories en un Govern “ampli fort, cohesionat i plural”.

Entre els assistents a la conferència hi va haver el líder d’ERC, Oriol Junqueras, a més de Laura Borràs i Francesc de Dalmases (Junts), i Dolors Sabater i Eulàlia Reguant (CUP). Conscient que els ulls de tots estaven posats en el seu discurs, Aragonès va asseverar que cal obrir una “nova etapa” que “trenqui amb les inèrcies” dels últims anys en la qual el més important sigui “què volem fer” i no amb qui.

En aquest sentit, va situar l’amnistia i l’autodeterminació com els “eixos centrals” de l’agenda del seu hipotètic Govern i va apuntar que aquest haurà d’afrontar també quatre revolucions inajornables: la social, la feminista, l’ecologista i la democràtica.

La CUP arranca de JxCat la promesa de debatre el model d’ordre públic

La CUP va arrancar ahir el compromís de JxCat de debatre la reforma del model d’ordre públic a Catalunya, així com una eventual restricció de l’ús de projectils de foam per part dels Mossos d’Esquadra. Les dues formacions van mantenir una reunió de cara a conformar un nou Govern independentista al capdavant de la Generalitat, i també es van conjurar per “suturar les hemorràgies” que s’han produït en els últims anys entre els partits sobiranistes.

Mentrestant, Ada Colau, alcaldessa de Barcelona i dirigent dels comuns, va afirmar que mantenen canals de negociació amb ERC i va acusar els juntistes de mostrar actituds “xenòfobes”. Paral·lelament, Jéssica Albiach, líder d’En Comú, va anunciar que Joan Carles Gallego serà el seu candidat a presidir el Parlament.

tracking