SEGRE

LLEIDA

Els metges insten aplicar a majors de 55 anys la vacuna d'AstraZeneca

Actualment el fàrmac d’AstraZeneca s’inocula a personal essencial d’entre 45 i 55 anys.

Actualment el fàrmac d’AstraZeneca s’inocula a personal essencial d’entre 45 i 55 anys.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, va reclamar ahir el ministeri de Sanitat que autoritzi l’ús de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca també en els majors de 55 anys. A més, va instar la consellera de Salut, Alba Vergés, a desobeir i posar aquest fàrmac “a tots els grups d’edat” si el departament de Carolina Darias no canvia de criteri “ben aviat”.

Precisament aquesta setmana la Generalitat ja li va demanar per carta que s’ampliï la franja d’edat en la qual es pot inocular aquest sèrum, malgrat que va descartar fer-ho de manera unilateral. El pla de vacunació actual destina aquesta vacuna al personal essencial d’entre 45 i 55 anys.

Per a Padrós, “no hi ha cap justificació científica” per mantenir aquesta autolimitació, ja que l’evidència que hi ha ara “no és la que hi havia fa dos mesos”, i una mostra és que diversos països com Alemanya o Itàlia, que també la van imposar, ja han rectificat. A més, va considerar que a causa d’això s’estan saltant els criteris de priorització d’edat i es vacuna personal no essencial de poc risc “quan la majoria de majors de 80 anys que viuen a casa o pacients de risc encara no han estat immunitzats”.

En aquesta línia, el Consell General de Col·legis de Metges va sol·licitar a Sanitat que ampliï l’administració de la vacuna a la població de fins a 65 anys per accelerar la vacunació.

Molts països van limitar l’ús d’aquest fàrmac en els grups de més edat al considerar que no hi havia prou proves que fos efectiu. No obstant, estudis recents han demostrat que la vacuna és segura, també en aquest col·lectiu, i que almenys té el mateix efecte que les de Pfizer.

El Govern anunciarà les mesures de Setmana Santa amb temps El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va assegurar ahir que el tipus de confinament que estarà vigent a Catalunya per Setmana Santa, al marge del tancament perimetral de la comunitat, que continuarà, s’anunciarà “amb una mica d’antelació” perquè “la gent pugui programar-se els seus plans”. De moment, Sàmper va reiterar que aquest és un tema que encara no ha començat a estudiar el Procicat, ja que abans vol observar com evoluciona la pandèmia en les properes setmanes i l’impacte que tindran les flexibilitzacions que entraran en vigor a partir de dilluns.

tracking