SEGRE

ESNOTICIA

Salut només detecta un cas de grip davant els 30.000 de mitjana anual

L'ús de les mascaretes i la distància social han fet desaparèixer gairebé del tot aquest virus || A Espanya tot just se n'han diagnosticat aquest any vuit casos

L’ús obligatori de les mascaretes en públic ha ajudat a frenar altres malalties respiratòries.

L’ús obligatori de les mascaretes en públic ha ajudat a frenar altres malalties respiratòries.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya ha tancat la temporada de grip al febrer havent detectat tan sols un cas d’aquesta malaltia, segons les dades de la Sotsdirecció General de Vigilància i Resposta d’Emergències de Salut Pública de la Generalitat. Això és un fet excepcional, i més tenint en compte que l’activitat del virus de la grip, que dura unes vuit setmanes, es dona ja pràcticament per finalitzada. Els anys anteriors, en la setmana de més incidència, arribaven a detectar-se’n a Catalunya una mitjana de prop de 30.000 casos, la qual cosa convertia la malaltia en una epidèmia.

L’únic cas detectat aquesta temporada és el d’una dona de 55 anys que no va presentar cap tipus de complicació.

Malgrat que això no significa que durant aquest hivern no hi hagi hagut més casos de grip que no hagin arribat a detectar-se, el cert és que aquest any el virus ha estat present de manera molt residual.

A Espanya, fins al passat 28 de febrer s’havia detectat tan sols 8 contagis, quatre a Aragó i tres a Castella-la Manxa. Aquest patró a més s’ha traslladat també a la resta d’Europa i altres països del món.

Aquesta excepcional situació, irònicament, ha estat així, segons els experts, gràcies a les mesures de protecció que la població ha implementat per frenar l’avenç de la Covid-19, com són l’ús de la mascareta en llocs públics, els gels desinfectants i la distància social, que també serveixen per protegir d’altres virus respiratoris.

A aquesta situació també s’ha d’afegir que durant la tardor el nombre de persones que es van vacunar contra la grip també va ser superior als altres anys, ja que, en un primer moment, els metges temien que en aquell temps la segona onada del coronavirus coincidís amb un increment de casos gripals greus i els hospitals, ja saturats, es col·lapsessin.

Així doncs, les restriccions adoptades durant aquest any per frenar la pandèmia generada pel SARS-CoV-2 han aconseguit fer desaparèixer gairebé del tot del mapa una malaltia que durant la temporada 2019-2020 va matar a Espanya prop de 3.900 persones.

Es preveu que el dia en què pugui tornar a una situació com la d’abans de la pandèmia i l’ús de les mascaretes deixi de ser obligatori, els índexs d’incidència de la grip tornin a incrementar-se.

tracking