SEGRE

RELIGIÓ DIÀLEG

El papa resa per la pau a la zona iraquiana conquerida a Estat Islàmic

Visita històrica al nord del país, antic bastió d'Estat Islàmic || Reclama resistir la temptació de la revenja

El papa Francesc oficiant la missa a la catedral de Qaraqosh, destruïda per Estat Islàmic.

El papa Francesc oficiant la missa a la catedral de Qaraqosh, destruïda per Estat Islàmic.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El papa va instar ahir a “resistir la temptació de buscar revenja” en el seu últim encontre amb els cristians de l’Iraq durant la missa que ha presidit a l’Estadi Franso Hariri d’Erbil. Els cristians a l’Iraq són una minoria que, com els yazidites, ha estat brutalment perseguida en un país on el 60% és musulmà xiïta. Francesc va convidar a construir una Església i una societat “obertes a tots i sol·lícites” cap als més necessitats. Així mateix, va instar a “resistir a la temptació de buscar revenja”, que enfonsa en una “espiral de represàlies sense fi”.

Després de presidir un acte d’oració per les víctimes de la guerra a Mossul i traslladar-se en helicòpter fins a Qaraqosh, considerada la ciutat cristiana més gran de l’Iraq, a la plana de Nínive, el papa va anar a Erbil, última etapa del viatge abans de tornar a Roma des de l’aeroport de Bagdad. Francesc es va desplaçar en un Jeep descobert per primera vegada des que va arribar a l’Iraq.

Francesc reclama a la zona kurda reconquerida “que les dones siguin respectades i defensades”

A Qaraqosh va oficiar una missa a la catedral d’aquesta localitat del nord iraquià, en un símbol d’esperança i renaixement per a la delmada comunitat cristiana del país. La més gran església sirianocatòlica al país, cremada, destruïda, profanada pels jihadistes de l’Estat Islàmic (EI) va escoltar entre els seus murs el papa clamar perquè “les dones siguin respectades i defensades”.

Anteriorment, a la plaça de Hosh al-Bieaa (de les quatre esglésies) a Mossul, alliberada el 2017 després de ser durant tres anys el gran bastió d’Estat Islàmic, Francesc va afirmar que “la pau és més forta que la guerra”, l’acció de la qual va definir com una “tempesta tan deshumana”.

L’octubre del 2016 –i amb suport aeri dels Estats Units i els seus aliats– les tropes iraquianes van iniciar una campanya militar per alliberar la ciutat. Al combat també es van unir combatents kurds, tribus àrabs sunnites i militants xiïtes. La ciutat de Mossul va ser finalment alliberada el 2017.

tracking