SEGRE

CAS BÁRCENAS

Bárcenas carrega contra la "covardia" de l'antic PP per no admetre la 'caixa B'

L'extresorer del PP ha carregat contra la "covardia" d'exdirigents del partit per no "donar la cara" i admetre el finançament irregular, i ha assegurat que els papers que l'acrediten són "certs" i que l'expresident de Govern, Mariano Rajoy, va destruir "espantat" una part d'aquests

Bárcenas carrega contra la

Bárcenas carrega contra la "covardia" de l'antic PP per no admetre la 'caixa B'EFE/Juan Carlos Hidalgo/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona i última jornada de declaració de Bárcenas a l’Audiència Nacional com a acusat en el judici sobre la presumpta 'caixa B' del partit ha recollit una invitació velada a exdirigents com Mariano Rajoy o l’exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, perquè admetin "que ens hem equivocat, que ens hem finançat irregularment i que sabíem el que estàvem fent".

Ell ja ho va fer, ha apuntat, en nom de la "col·laboració" amb la Justícia, de la qual ha presumit aquest dimarts i com, segons ell, demostra que s’estan examinant els seus famosos "papers" sobre la comptabilitat en ’b' del partit, als que ha donat veracitat "del principi fins al final".

De fet, i en referència als 42 suposats apunts que apareixen relacionats amb Mariano Rajoy en l’esmentada documentació, Bárcenas ha indicat: "Aquestes quantitats que figuren rebudes pel senyor Mariano Rajoy durant un període que crec que va des de 1996 o 1997 fins a l’any 2008 són absolutament certes".

El que no és veritat, segons ell, que és a presó pel cas Gürtel, és que guardi animadversió al PP, ni a la direcció actual ni a "l’antiga cúpula" (entre qui ha establert una clara distinció), sinó que està "molest" per la "covardia" d’alguns exdirigents per "no donar la cara".

Això no obstant, ha carregat contra aquest "antic PP" sota el "mandat" de Rajoy per organitzar una operació policial per robar-li documents i enregistraments que acreditarien "en la pròpia veu del senyor Rajoy" aquesta "comptabilitat extracomptable". És l’anomenada operació Kitchen, investigada en una altra causa de l’Audiència Nacional.

D'entre aquests enregistraments hi figuraria, segons Bárcenas, un que afectaria directament l’expresident del Govern, corresponent a una trobada al seu despatx, on l’extresorer li va entregar el romanent de la presumpta 'caixa B' -25.000 euros, segons va declarar dilluns- per "indicació" de l’exsecretari general, Javier Arenas, juntament amb els dos últims fulls d’aquesta comptabilitat 'B' "perquè veiés com portàvem el tema".

"Luís, però com podeu portar això?", li hauria respost Rajoy, d’acord amb la versió de Bárcenas, que ha indicat que li va dir que era indicació del seu antecessor, Álvaro Lapuerta -ja mort-, com a "garantia" per si algú posava en dubte algun pagament.

"La conversa és així de ràpida, i a continuació el senyor Rajoy es gira a la butaca i, en una destructora que tenia darrere, destrueix aquests dos documents", ha relatat.

L’extresorer, que en el judici sols ha contestat a la Fiscalia, a l’Advocacia de l’Estat i a la seua defensa, ha apuntat al comissari Andrés Gómez Gordo, exassessor de Cospedal en la Junta de Castella-la Manxa, com la persona que va afirmar que "es va fer" amb els documents, segons el sumari del cas Kitchen, i qui "hauria" d’aportar l’esmentat enregistrament en cas de no haver estat destruït.

En una de les preguntes formulades pel seu advocat, Gustavo Galán, ha assegurat també que, darrere d’aquesta col·laboració que va prometre en una carta a la Fiscalia a unes setmanes de les eleccions catalanes "no hi ha res delirant", ni cap acord "per perjudicar el PP" en els comicis.

Després de Bárcenas ha arribat el torn de Gonzalo Urquijo i Belén García, els socis de l’empresa Unifica, que va executar la reforma de la seu del PP, situada al carrer Génova, i el suposat pagament del qual en negre amb diners de la 'caixa B' centra aquest seny.

Ambdós, que s’enfronten a tres anys de presó, han desmentit la versió que va aportar l’extresorer quan va dir que Lapuerta i ell es van reunir amb Urquijo per proposar-li "d’acceptar una quantitat de forma extracomptable", i que aquest va indicar que se'l consultaria a la seua sòcia.

"Jo aquesta reunió no l’he tingut mai, i a mi mai no se m’ha ofert això", ha negat Urquijo; "Gonzalo mai no va esmentar això, i si m’ho hagués esmentat, li hauria dit que de cap manera", ha dit més tard García, que ha afegit que allò "no hagués tingut cap mena de sentit" perquè el que volien era facturar el màxim possible per aconseguir més "nivell" com a empresa.

Urquijo ha definit Bárcenas com "algú intocable, era com Déu", una persona "bastant inaccessible" que "tenia un poder que era quelcom increïble" i "molts problemes amb moltíssima gent". "No era massa estimat per part del partit", ha opinat l’arquitecte abans d’apuntar que en el PP "hi havia un ambient no gaire agradable".

De la mateixa manera, afirma no haver coincidit "més de dues o tres vegades", i sols hauria vist a Lapuerta en una ocasió a prop dels ascensors de la seu, mentre que la seua sòcia ha indicat que "únicament l’ha vist en fotos".

Davant de les diferents quantitats apreciades pel fiscal en les certificacions finals de les obres de la planta baixa (una per 586.000 euros i una altra per més d’un milió), Urquijo ha explicat que podria ser que li haguessin demanat "una certificació superior", igual com li demanaven "rebeu o modificacions de factures". "Demanaven coses bastant estranyes, eh!", ha apuntat.

Urquijo, que ha precisat que "costava molt cobrar" amb el PP, ha assenyalat que se'l van poder reclamar així per "demanar més diners a dalt" i, en qualsevol cas, ha tret tota "validesa" al document de més d’un milió, trobat en el registre al PP, perquè únicament eren vàlides les certificacions finals firmades i desglossades.

tracking