SEGRE

CORRUPCIÓ CAIXA B DEL PP

Bárcenas diu que va donar diners de la caixa B del PP en sobres a Rajoy i a diversos ministres

Afirma que des del partit se li va oferir mig milió per manipular els papers || L'Audiència Nacional rebutja l'acarament entre l'extresorer i l'expresident del partit i del Govern al judici

L’extresorer del PP Luis Bárcenas, ahir, assegut al banc dels acusats.

L’extresorer del PP Luis Bárcenas, ahir, assegut al banc dels acusats.EFE/JUAN CARLOS HIDALGO POOL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’extresorer del PP Luis Bárcenas va tornar ahir a acusar antics alts càrrecs del partit com Mariano Rajoy o María Dolores de Cospedal de rebre sobresous amb diners de la caixa B, un sistema de retribució “complementària”, va dir, que va partir de l’exsecretari general Francisco Álvarez Cascos.

Va insinuar a més que, quan els seus famosos “papers” van sortir a la llum, un presumpte emissari del PP li va oferir mig milió d’euros per alterar els conceptes de les anotacions i sembrar amb això dubtes sobre la seua veracitat.

Ángel Acebes, donants i treballadors del partit seran els primers testimonis a declarar dijous

Bárcenas, a la presó pel cas Gürtel, va tornar ahir a l’Audiència Nacional per declarar al judici pel pagament de gairebé un milió d’euros amb diners de la presumpta caixa B del PP per a la reforma de la seu del carrer Génova de Madrid, en el qual s’enfronta a una petició del fiscal de cinc anys de presó.

La declaració es va produir després que la Sala descartés la seua petició d’enfrontar-se en un acarament amb l’expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy, a qui Bárcenas va situar de nou entre els exalts càrrecs que, segons ell, van rebre sobresous de la que ha anomenat una altra vegada “comptabilitat extracomptable” del partit.

Ja ho va dir a la carta que va enviar a la Fiscalia prometent col·laborar, i ahir també va tornar a esmentar des d’exsecretaris generals del PP com María Dolores de Cospedal, Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes o Javier Arenas; fins a exministres com Jaime Mayor Oreja, Rodrigo Rato o Federico Trillo.

Normalment, va explicar, era el seu predecessor a la Tresoreria, el difunt Álvaro Lapuerta, qui donava les instruccions sobre les entregues i “es desplaçava al ministeri corresponent”, després que ell, que guardava els diners “dins d’una caixa” al seu despatx, els fiqués en sobres. La “instrucció” d’operar així va nàixer, segons Bárcenas, d’Álvarez Cascos per la necessitat de tenir “diners d’aquestes característiques” per atendre una sèrie de pagaments, i va acabar entre el 2009 i 2010, després d’esclatar el cas Gürtel, amb l’entrega de 50.000 euros procedents d’un empresari que ell va dividir i va abonar a Rajoy i a Cospedal.

“Els dono els sobres i ells deuen saber què han de fer”, va afirmar després d’assegurar que des del juny del 2008 ell va fer “sempre” “les entregues” als dos exdirigents.

El tribunal té previst començar dijous a escoltar els primers testimonis, entre els quals hi ha l’exsecretari general de la formació política Ángel Acebes, empresaris o treballadors del partit.

Cospedal acusa l’extresorer de “mentir” sobre els pagaments en B

L’exsecretària general del PP i exministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va acusar ahir Luis Bárcenas de “mentir” respecte als pagaments en sobres que va rebre amb diners de la comptabilitat B del partit i va subratllar que en el passat ja va ser condemnat després d’unes declaracions similars a indemnitzar-la amb 50.000 euros per “intromissió il·legítima” en el seu dret a l’honor i al pagament de les costes judicials, però no ha complert. Davant de les declaracions de Bárcenas a l’Audiència, Cospedal va recordar que en el seu dia ja va presentar una demanda contra Bárcenas per vulneració del “dret a l’honor” arran de “declaracions del mateix tenor”.

Aquella demanda va donar lloc a la sentència de 5 de febrer del 2015 que condemnava Bárcenas “per intromissió il·legítima” en el dret a l’honor, “amb l’obligació de cessar en aquella intromissió i a la publicació a la seua costa de la sentència a dos diaris de tirada nacional”.

tracking