SEGRE

PROCÉS INTERNACIONALITZACIÓ

L'Europarlament informa avui si retira la immunitat de Puigdemont

Podem i PNB s'oposen a concedir el suplicatori || La Cambra revela el resultat de la votació d'ahir, que podria reactivar el procés d'extradició

Meritxell Serret.

Meritxell Serret.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament Europeu va votar ahir a la tarda si retirava o no la immunitat com a eurodiputats a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, reclamats per les autoritats espanyoles pels delictes que se’ls atribueixen en relació amb l’1-O. Tanmateix, el resultat de la votació de la Cambra que presideix l’italià David Sassoli no es coneixerà fins avui a les nou del matí.

Una eventual retirada de la immunitat d’aquests tres dirigents de JxCat reobriria el recorregut judicial de les euroordres en contra seu davant de tribunals belgues i escocesos. En el cas de Lluís Puig, conseller de Cultura al Govern de Puigdemont i que no és eurodiputat, la justícia belga ja ha denegat en ferm l’extradició a Espanya.

Podem hi vota en contra i el PSOE, a favor, però s’espera que altres socialistes europeus s’hi oposin

Així és que, a l’espera del resultat definitiu de la votació, ahir va transcendir que els europarlamentaris d’Unides Podem es pronunciarien en contra de concedir el suplicatori i a favor de mantenir la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí. “A Catalunya hi ha un conflicte polític que no requereix judicialització”, va manifestar Miguel Urbán, representant del partit morat a l’Europarlament.

Aquest posicionament d’Unides Podem evidencia de nou la fractura al Govern espanyol, ja que els socialistes espanyols votaran a favor de facilitar l’entrega dels tres líders independentistes. Ara bé, s’espera que eurodiputats socialistes d’altres estats membres s’oposin al suplicatori.

Per la seua part, Izaskun Bilbao, representant del PNB, va dir que hi votarà en contra perquè les “solucions penals” no arreglaran el conflicte català.

Si es retira la immunitat dels tres, Puigdemont i Comín se sotmetran als tribunals belgues en el procés d’extradició, i Ponsatí, per la seua banda, als d’Escòcia.

Serret deixa de ser delegada a la UE i assumeix el càrrec de diputada La lleidatana Meritxell Serret, que es va traslladar a Brussel·les a finals d’octubre del 2017 després de la declaració d’independència del Parlament i que encara no ha pogut tornar a Catalunya, va renunciar ahir al lloc de delegada de la Generalitat a la capital belga per assumir el càrrec de diputada del Parlament, perquè va resultar elegida a les eleccions del 14-F. Serret, de Vallfogona de Balaguer, es va presentar com a número dos a la llista d’ERC a Lleida i té previst exercir el càrrec des de Brussel·les.

Miquel Royo ocuparà el lloc deixa vacant. La situació de Serret és anàloga a la de Lluís Puig, de JxCat, que va ser conseller al Govern de Carles Puigdemont i és a Bèlgica des del 2017.

Meritxell Serret.

Meritxell Serret.ACN

tracking