SEGRE

VACUNA CONTRA EL VIH

Una vacuna contra el VIH millora el control del virus sense tractament antiretroviral

Dissenyada per IrsiCaixa, es tracta d'un vaccí "prometedor" que podria permetre evitar el tractament crònic actual

Una vacuna contra el VIH dissenyada per IrsiCaixa millora el control del virus sense tractament antiretroviral

Una vacuna contra el VIH dissenyada per IrsiCaixa millora el control del virus sense tractament antiretroviral

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'assaig clínic de la vacuna terapèutica contra el VIH d'Aelix Therapeutics demostra que aquest vaccí pot "educar" el sistema immunitari per millorar la resposta contra el virus, segons indiquen els seus responsables.

Després de fer-se públics els "resultats positius" obtinguts per la vacuna contra el VIH durant el seu assaig clínic, l'estudi ha demostrat que la vacuna "és segura" i que la resposta immunitària que han desenvolupat els participants es relaciona directament amb el temps que han aconseguit mantenir-se sense tractament antiretroviral. Un 40% dels que han rebut la vacuna han aconseguit estar-hi sis mesos.

En el grup que va rebre placebo, tots excepte un dels participants van haver de reiniciar el tractament abans de les dotze setmanes. La vacuna s'ha dissenyat a l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa en el marc del consorci Hivacat.

Segons els responsables de l'assaig, la vacuna obre les portes a noves estratègies de curació en combinació amb altres vacunes, immunoteràpies o fàrmacs, que podrien permetre evitar el tractament crònic actual. Els resultats s'han presentat avui a la Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections 2021 (CROI), una de les conferències més importants del món en el camp de VIH\/sida, i donen suport al desenvolupament d'estratègies basades en la combinació amb altres agents per tal de controlar el VIH sense medicació antiretroviral, per la qual cosa aquest vaccí (encara en procés d'investigació clínica) permetria romandre "un temps prolongat" sense tractament antiretroviral (TAR).

Els científics expliquen que el VIH queda en estat latent a cèl·lules del sistema immunitari en forma de reservori viral. És per això que, quan el tractament antiretroviral s'interromp, el virus surt d'aquests reservoris en poques setmanes. Hi ha, però, un percentatge molt petit de persones que espontàniament generen una resposta immunitària molt potent contra el virus i que tenen un millor control de la infecció.

"Vam estudiar quines parts de virus atacava el sistema immunitari d'aquestes persones per poder simular la mateixa resposta de manera artificial. A partir d'aquí vam identificar parts vulnerables de virus i vam dissenyar la vacuna HTI, que expressa aquestes regions de virus", explica Beatriz Mothe, investigadora associada d'IrsiCaixa i co-inventora de la vacuna HTI juntament amb Christian Brander i Anuska Llano.

tracking