SEGRE

PARTITS NEGOCIACIÓ

Borràs presidirà el Parlament, ERC tindrà la vicepresidència i la CUP entra a la Mesa

Acord dels independentistes per assegurar-se el control de la Cambra, que deixa sense opcions l'aposta del PSC per Eva Granados || Elsa Artadi agafa força com a número dos d'Aragonès a la Generalitat

Borràs, Torrent, Juvillà i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ahir a Barcelona.

Borràs, Torrent, Juvillà i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ahir a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Laura Borràs, de JxCat, es convertirà avui en la nova presidenta del Parlament; Anna Caula, d’ERC, serà vicepresidenta, i la CUP serà a la Mesa de la Cambra. Així ho van acordar ahir les tres formacions independentistes amb representació a l’hemicicle de la Ciutadella, a fi d’assegurar-se el control del legislatiu i evitar que el PSC aconseguís col·locar Eva Granados al capdavant del Parlament. Aquest moviment, corroborat ahir per les tres formacions, apunta que Elsa Artadi, vicepresidenta de JxCat i pròxima a Carles Puigdemont, podria ser la número dos de Pere Aragonès al nou govern de la Generalitat.

Així és que avui Laura Borràs, exportaveu juntista al Congrés, passarà a ser presidenta del Parlament, en substitució del republicà Roger Torrent, amb el suport dels diputats del seu partit, dels d’ERC i dels de la CUP, que sumen majoria absoluta. Borràs, que va ser candidata a la presidència de la Generalitat pel partit de Puigdemont, serà acompanyada per Anna Caula, d’ERC, com a vicepresidenta i també per un representant de la CUP, que seria un dels secretaris (vegeu el text adjunt).

Els juntistes, a més, aspiren a asseure a l’òrgan de govern de la Cambra catalana Jaume Alonso-Cuevillas, exdiputat al Congrés i que també va formar part de l’equip jurídic de Puigdemont. Tot i així, els cupaires no van amagar els seus recels cap a Borràs, atès que està immersa en una causa judicial al Tribunal Suprem per un presumpte fraccionament de contractes mentre era presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes.

No obstant, es van comprometre que els seus vots contribueixin que la Mesa de la Cambra sigui de majoria independentista.

PSC, ERC, JxCat, CUP i En Comú acorden restringir el paper dels ultres de Vox en la legislatura

Aquesta jugada deixa sense possibilitats els socialistes de col·locar Eva Granados a la presidència del Parlament. Ahir mateix, Salvador Illa, presidenciable del PSC, va insistir en la figura de Granados, i també va reiterar que aspira a presentar-se a la investidura, encara que els números no li donaran per ser president.

L’acord dels tres partits independentistes arracona també l’opció plantejada pels comuns, que havien proposat Joan Carles Gallego per a la presidència del Parlament.

Amb tot, a l’asseure’s Laura Borràs a la presidència del Parlament, pren força la possibilitat que Elsa Artadi, vicepresidenta de JxCat i persona de confiança de Puigdemont, es converteixi en la número dos al nou govern de Pere Aragonès. I és que, des d’avui, s’activa el rellotge de la investidura. La primera sessió se celebrarà, a tot estirar, el dia 26 d’aquest mes, de tal manera que els partits ja negocien la configuració del nou executiu.

En aquest sentit, tot apunta que es repetirà l’esquema de coalició entre ERC i Junts per Catalunya, encara que no està descartat que hi pugui entrar la CUP. Tanmateix, el Govern de “via ampla” que reclamava Esquerra Republicana, amb els comuns, està gairebé descartat pels vetos creuats amb els juntistes.

D’altra banda, en vigílies de la constitució del Parlament, que es farà a l’auditori de la Cambra per la Covid-19, PSC, ERC, JxCat, la CUP i els comuns van acordar vetar els ultradretans de Vox en llocs de representació del Parlament i no subscriure’ls a cap iniciativa.

El ple d’avui arranca el compte enrere La constitució avui del Parlament posa en marxa el compte enrere per a la investidura del nou president de la Generalitat. En aquest sentit, el primer ple s’hauria de celebrar abans del dia 26 d’aquest mes. Si s’esgoten els terminis i el candidat no ha aconseguit prou majoria, la segona sessió seria el Diumenge de Rams. La data límit per elegir el nou president és el 26 de maig. En cas de no haver-se aconseguit la investidura, es convocarien automàticament noves eleccions.

Recullen firmes per l’amnistia dels presos El president del Parlament, Roger Torrent, Laura Borràs, de JxCat, el cupaire lleidatà Pau Juvillà i Lluís Font, del PDeCAT, van recolzar ahir la iniciativa d’Òmnium denominada Places per l’Amnistia, per recollir firmes per donar suport a la llei d’amnistia que presentaran aquests partits al Congrés dels Diputats (a la imatge que il·lustra aquesta pàgina).

Ponsatí: “Van ignorar la parcialitat judicial” L’eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí va carregar ahir contra els quatre-cents eurodiputats que van ignorar la “falta d’independència dels jutges a Espanya” i van aprovar el suplicatori en contra seu, enmig d’un debat a l’Eurocambra sobre l’estat de dret.

Costa, de JxCat, no repetirà com a diputat

Josep Costa, vicepresident primer del Parlament a la passada legislatura, va renunciar ahir a ser diputat en substitució de Carles Puigdemont. El lloc vacant l’ocuparà Glòria Freixa.

Pau Juvillà es converteix en secretari del Parlament El lleidatà Pau Juvillà, diputat electe de la CUP, serà el representant de la seua formació a la Mesa del Parlament. Segons l’acord que van tancar ahir els partits independentistes, ocuparà una secretaria de la Mesa. Juvillà havia sonat com a candidat a la presidència de la Cambra en els últims dies, però finalment els cupaires van assumir ahir que tindrien un secretari a l’òrgan de govern del Parlament, que els ha cedit ERC.

Tanmateix, el lleidatà no po- drà assistir avui a la sessió de constitució de l’hemicicle de la Ciutadella a causa que es troba en aïllament per haver estat contacte estret d’un in- fectat per coronavirus. Abans de saber que s’havia de confi- nar, va estar al Parlament amb Roger Torrent i Laura Borràs (a la imatge). La seua absència a la sessió d’avui no impedirà que sigui elegit membre de la Mesa. Juvillà delegarà a més el seu vot.

Borràs, Torrent, Juvillà i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ahir a Barcelona.

Borràs, Torrent, Juvillà i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ahir a Barcelona.ACN

tracking