SEGRE

TRAGÈDIA ANIVERSARI

El desastre nuclear segueix fuetejant Fukushima una dècada després

El Japó recorda les més de 18.000 víctimes del terratrèmol i tsunami del 2011

Els japonesos van recordar les víctimes i van fer un minut de silenci a les 14.46, hora del succés.

Els japonesos van recordar les víctimes i van fer un minut de silenci a les 14.46, hora del succés.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Japó va commemorar ahir el desè aniversari del terratrèmol i del tsunami que l’11 de març del 2011 van assolar el nord-oest del país, on va deixar més de 18.000 morts o desapareguts i que va causar el segon pitjor accident nuclear de la història (després del de Txernòbil), el de la central de Fukushima Daiichi.

A tot l’arxipèlag es va fer un minut de silenci a les 14.46, l’hora exacta a la qual es va desencadenar la pitjor tremolor registrada fins a la data al país, de 9,1 en l’escala de Richter. En una solemne cerimònia celebrada al Teatre Nacional de Tòquio a la qual van assistir els emperadors, Naruhito i Masako i una vintena de familiars de víctimes, el primer ministre, Yoshihide Suga, va demanar “no oblidar-se mai de les lliçons d’aquesta greu crisi”.

I és que una dècada després del succés, els treballs de desmantellament i descontaminació de la planta segueixen en fase inicial, i més de 36.000 persones que van ser evacuades encara no han tornat als seus habitatges i molts han tingut problemes de salut tant psicològics com físics. Segons les previsions del govern nipó, encara hauran de passar trenta o quaranta anys abans que la zona s’acabi de netejar, però no té una solució definitiva per als 1,2 milions de metres cúbics d’aigua contaminada que durant aquests anys s’han utilitzat per refrigerar els nuclis fosos dels reactors i evitar una catàstrofe pitjor.

Així mateix, la desconfiança que encara existeix respecte a l’“aldea nuclear” fa que diversos països continuïn amb restriccions imposades a la importació de productes alimentaris produïts a Fukushima.

Els japonesos van recordar les víctimes i van fer un minut de silenci a les 14.46, hora del succés.

Els japonesos van recordar les víctimes i van fer un minut de silenci a les 14.46, hora del succés.EUROPA PRESS

tracking