SEGRE

PARLAMENT DE CATALUNYA

Borràs pren el comandament del Parlament per blindar-lo de "ingerències" de l'Estat

Borràs, que es va presentar a les eleccions del 14F com a candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat, ha estat escollida aquest divendres presidenta de Parlament, amb 64 vots a favor, i s'ha compromès a protegir la cambra catalana davant de possibles "ingerències "de l'Estat

Pla obert de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a l'hemicicle de la cambra, després de la seva proclamació, el 12 de març de 2021

Laura Borràs pren el comandament del Parlament per blindar-lo de "ingerències" de l'Estat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la sessió constitutiva del Parlament, celebrada a l'Auditori, un emplaçament insòlit, a l'ésser més espaiós i ventilat que l'hemicicle, l'independentisme ha aconseguit el control de cinc de les set cadires a la Taula de la cambra.

A més de Borràs, formen part de la nova Mesa Anna Caula (ERC) com a vicepresidenta primera, Eva Granados (PSC) com a vicepresidenta segona, Ferran Pedret (PSC) com a secretari primer, Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat) com a secretari segon, Pau Juvillà (CUP) com a secretari tercer i Ruben Wagensberg (ERC) com a secretari quart.

Tres dones, per tant, als càrrecs preeminents de la Taula en un Parlament amb una presència rècord de diputades: 65 de 135.

La sessió s'ha iniciat amb la formació de la Mesa d'Edat, presidida pel diputat d'ERC i exconseller Ernest Maragall, que ha enutjat Ciutadans -Carlos Carrizosa ha deixat constància del seu malestar- pel seu discurs polític abans de les votacions.

Borràs ha obtingut 65 vots, insuficients per ser proclamada en primera votació per majoria absoluta: li han donat suport JxCat i ERC, però no la CUP, que no ha volgut donar-li un "xec en blanc", després d'expressar objeccions per la causa judicial que arrossega en el Tribunal Suprem per presumptes irregularitats en contractes durant la seua etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, per la qual cosa podria ser inhabilitada.

La CUP ha votat al seu candidat, Pau Juvillà, en primera votació i en blanc en segona votació, si bé ha cedit un dels seus nou vots a Borràs, en una simbòlica concessió al diputat de JxCat Lluís Puig, fugit a Bèlgica i que no ha pogut delegar el seu vot.

Tanmateix, a la segona votació, Borràs n'ha tingut prou amb 64 vots per ser proclamada nova presidenta de la cambra, però amb majoria simple.

En la seua primera intervenció, trufada de paraules de reconeixement cap a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, però sense cap menció al seu immediat predecessor, Roger Torrent, Borràs ha fet una crida a "treballar per recuperar la dignitat d'aquesta cambra i concedir-li la rellevància política que li correspon".

"És el nostre deure mantenir la inviolabilitat d'aquest Parlament, la seua independència, no permetent ingerències dels altres poders, ni de l'executiu ni del judicial", ha subratllat Borràs, que ha assenyalat que aquesta legislatura "ha de marcar un punt d'inflexió en l'avanç cap a la independència de Catalunya".

"Faré que aquesta sobirania sigui respectada i defensada contra qualsevol ingerència exterior", ha insistit Borràs.

A tall de resposta, doncs, el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha qualificat de "decebedor" el discurs de Borràs, i ha vaticinat que el conflicte polític a Catalunya "es cronificarà".

També s'ha mostrat crítica la líder dels comuns en el Parlament, Jéssica Albiach, que ha lamentat "la hipoteca d'ERC amb Junts": "La via àmplia d'ERC al final era la via Borràs", ha dit.

El diputat electe de Vox Ignacio Garriga ha afirmat que, com a quarta força del Parlament, els corresponia una secretaria de la Taula i ha retret a Cs i PPC que no hagin donat suport a la seua candidatura.

El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha retret a Vox que el seu primer dia en el Parlament "s'hagi amagat sota el pupitre", i el president del PPC, Alejandro Fernández, ha titllat de "sectari", "surrealista" i "vanitós" el discurs de Borràs.

Per la seua part, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha reivindicat la tasca acomplerta per Roger Torrent com a president del Parlament i ha evitat polemitzar amb Borràs per haver-ho obviat.

Després de la constitució del Parlament, Borràs haurà d'obrir consultes amb els líders parlamentaris en els pròxims dies, per explorar quin candidat és en disposició de reunir els suports necessaris per poder ser investit president de la Generalitat.

Tanmateix, i si bé les negociacions entre forces independentistes fructifiquen, el candidat d'ERC, Pere Aragonès, tindrà tot a favor per ser investit president en un debat que ha de tenir lloc no més tard del 26 de març i a què no renúncia Salvador Illa.

tracking