SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

El PP desactiva la moció de censura a Múrcia i dona una nova sotragada al tauler polític

Inclou tres diputats de Ciutadans al Govern entre acusacions de 'tamayazo' || Mentrestant, Madrid està a l'espera de saber si hi haurà eleccions, amb Gabilondo confirmat com a candidat del PSOE

El president de la Comunitat de Múrcia Fernando López Miras, ahir en roda de premsa.

El president de la Comunitat de Múrcia Fernando López Miras, ahir en roda de premsa.EFE/MARCIAL GUILLÉN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP va aconseguir ahir frustrar de moment la moció de censura a Múrcia gràcies al fet que tres diputats de Ciutadans se n’han desmarcat i s’incorporen al govern de Fernando López Miras, una maniobra que va ser rebuda dures acusacions del PSOE i del partit taronja. El president autonòmic, Fernando López Miras, confirmava en el seu càrrec Isabel Franco, també consellera de Dona, Igualtat, LGTBI, Famílies i Política Social i cap de cartell electoral el 2019. Feia consellers els diputats de Cs a l’Assemblea Regional de Múrcia Francisco Álvarez (Ocupació, Investigació i Universitats) i Valle Miguélez (Empresa i Indústria), que serà la nova portaveu del govern.

Els tres diputats havien firmat la moció presentada dimecres i Franco va justificar que ho va fer “per disciplina de partit”, però que a ella no la “van elegir per entregar el Govern a Pedro Sánchez, i molt menys per trair els murcians per ambicions personals”, amb referència a les de Vidal.

Des de Ciutadans, Edmundo Bal fa una crida als vots de Vox en la polèmica censura a Múrcia

Miras, que va dir que el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha estat al seu costat des que va conèixer la moció, va afirmar que així es compleix el pacte del 2019 mentre es desactiven “les ambicions personals d’uns quants, que mai poden triomfar” en una regió que “no es mereixia ser escenari d’un mercat d’intercanvi de butaques” amb aquest “espectacle vergonyós i lamentable”.

Per la seua banda, la candidata a presidenta a la moció de censura, la coordinadora autonòmica de Ciutadans, Ana Martínez Vidal, va dir després de conèixer el fracàs a què estava abocada la moció que Ciutadans ha obert expedient d’expulsió a aquests tres diputats, als quals ha tret del grup parlamentari i la dignitat dels quals “té un preu: 76.000 euros anuals i un xòfer a la porta”, segons les seues paraules.

També des de la direcció nacional de Ciutadans hi va haver retrets al Partit Popular. El seu portaveu adjunt al Congrés, Edmundo Bal, el va acusar d’“haver comprat tres boques” per tapar la seua corrupció a la regió. En aquest sentit, va fer una crida a tots els diputats de l’Assemblea de Múrcia, inclosos els quatre que van ser elegits a les llistes electorals de Vox, perquè donin suport a la moció de censura.

Vox Múrcia per la seua banda, ha convocat per dimarts una caravana “en contra del frau electoral” i per exigir eleccions a la regió.

Per la seua part, el PSOE va denunciar que el PP ha perpetrat a Múrcia un nou tamayazo –en al·lusió al cas de transfuguisme de dos parlamentaris electes del PSOE de l’Assemblea de Madrid el 2003–. Podem també va acusar el president de Múrcia de consumar a la regió un nou tamayazo.

Madrid, la gran incògnita

El canvi de criteri de tres diputats de Ciutadans a Múrcia deixa Madrid com l’única incògnita amb un futur que caldrà aclarir pròximament de les tres comunitats en les quals els socialistes van presentar sengles mocions de censura. I és que si no hi ha cap sorpresa a Castella i Lleó, la moció presentada pels socialistes contra el govern del popular Alfonso Fernández Mañueco tampoc prosperarà, perquè els parlamentaris de Ciutadans continuen insistint que no li donaran suport.

L’actual portaveu socialista a l’Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo, tornarà a ser el candidat del PSOE si hi ha avanç electoral el 4 de maig a la Comunitat de Madrid, igual que ho és en la censura presentada pel seu partit.

El terratrèmol polític s'ha girat en contra d'Inés Arrimadas

La negativa de tres diputats de Ciutadans a sumar-se a la moció de censura que havien pactat amb el PSOE i que, en un principi, van firmar els sis parlamentaris, dona el cop de gràcia a l’estratègia d’Inés Arrimadas, que d’una tacada perd el control de dos comunitats, Múrcia i Madrid.

Aquest nou gir imprevist en una setmana de terratrèmol autonòmic ha tirat per terra la política d’Inés Arrimadas i del seu vicesecretari general, Carlos Cuadrado, artífex de l’operació murciana, que en una sola carambola ha deixat el partit taronja sense els governs de Múrcia i Madrid.

Amb aquesta enorme pèrdua de poder territorial –de les quatre comunitats en què cogovernava amb el PP, es queda amb Andalusia i Castella i Lleó– sumada a l’enfonsament a Catalunya i al daltabaix que arrossegaven després del 10-N, Ciutadans queda ara al límit del precipici. Per això, l’Executiva de Ciutadans es reunirà finalment aquest dilluns vinent per analitzar la situació després dels esdeveniments a Múrcia.

Arrimadas ha convocat la trobada per dilluns, encara que inicialment no estava previst que se celebrés en aquesta data. Els membres de l’Executiva que han demanat públicament aquesta reunió són el vicepresident de la Junta d’Andalusia, Juan Marín; la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís; el portaveu de Ciutadans a les Corts Valencianes, Toni Cantó; i la ja exconsellera de Cultura i Turisme de la Comunitat de Madrid Marta Rivera.

Alguns càrrecs de Ciutadans van manifestar estupor aquesta setmana davant de la decisió de la direcció del partit d’aliar-se amb el PSOE per impulsar sengles mocions de censura a la Regió de Múrcia i a l’ajuntament de la ciutat contra el PP, partit amb el qual el partit taronja ha estat governant en coalició fins ara.

La Justícia resoldrà aquest cap de setmana si hi ha urnes a Madrid El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) decidirà aquest cap de setmana si hi ha avanç electoral a la regió el 4 de maig, després d’haver habilitat els dies d’avui i de demà per a la tramitació i resolució del recurs interposat ahir per lletrats de l’Assemblea de Madrid contra el decret d’Isabel Díaz Ayuso.

La majoria dels membres de la mesa de l’Assemblea considera que el decret no estava en vigor perquè no havia estat publicat al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid. La decisió es coneixerà previsiblement aquest cap de setmana i no entre dilluns i dimarts, que era el termini anterior previst al comptar el TSJM amb dos dies hàbils.

El president de la Comunitat de Múrcia Fernando López Miras, ahir en roda de premsa.

El president de la Comunitat de Múrcia Fernando López Miras, ahir en roda de premsa.EFE/MARCIAL GUILLÉN

tracking