SEGRE

CORONAVIRUS

Les autonomies publiquen el seu pla anticovid a una setmana del pont de Sant Josep

Les autonomies publiquen el seu pla anticovid a una setmana del pont de Sant Josep

Les terrasses poden obrir les mateixes hores que l’interior de bars i restaurants, sis i mitja en total.

Les terrasses poden obrir les mateixes hores que l’interior de bars i restaurants, sis i mitja en total.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comunitats autònomes comences a blindar-se de cara al pont de Sant Josep del pròxim cap de setmana i, sobretot, de la Setmana Santa, amb plans anticovid que proposen tancaments perimetrals en totes les autonomies, tret de les Balears i les Canàries, i reafirmen tocs de queda i limitacions en les reunions socials.

Madrid ha publicat al seu Butlletí Oficial (Bocam) el tancament perimetral de la regió en el pont de Sant Josep i en la Setmana Santa, encara que el Govern autonòmic interposarà "els recursos judicials oportuns" contra l’acord que es va assolir dimecres passat en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut amb l’única oposició d’aquesta autonomia.

A més del tancament perimetral, se’n mantindrà el toc de queda nocturn de 23:00 a 06:00, que en aquest cas es prolongarà fins el 12 d’abril, i limitacions a les reunions socials d’un màxim de sis persones en espais públics oberts, quatre en tancats i de només convivientes si són en l’àmbit privat.

Però ja en aquest decret el Govern madrileny deixa clar la seua oposició a l’acord entre Sanitat i comunitats en considerar que "no hi ha criteris científics que demostrin que els tancaments perimetrals contribueixin a la contenció de la pandèmia" i que "l’experiència de la Comunitat de Madrid apunta fins i tot a un augment de la incidència en els dies immediatament posteriors".

Castella-la Manxa és una altra de les comunitats que ha publicat al seu Butlletí Oficial el pla anticovid per al pont i la Setmana Santa, d’obligat compliment en totes les autonomies.

I també Canàries, si bé en el seu cas el que ha publicat és l’acord del Govern de les illes pel qual es regulen mesures específiques i temporals per a Tenerife, Gran Canària i Fuerteventura per contenir la propagació d’infeccions i que entraran en vigor a les 00:00 hores d’aquest diumenge, encara que podran ser modificades o anul·lada si la situació epidemiològica així ho aconsella.

Les Canàries, com les Balears, estan exemptes de tancar-se perimetralment, com sí que estan obligades les restes d’autonomies en virtut del pla consensuat pel Ministeri de Sanitat i els consellers del ram dimecres passat per evitar una quarta onada, que d’arribar trobaria un sistema sanitari molt debilitat.

De fet, encara que en algunes comunitats la pressió continua afluixant, d’altres estan registrant ja lleugers repunts de la transmissió.

Per exemple, la incidència en les Balears és de 43 casos per cada 100.000 habitants, i allà la Conselleria de Salut ha notificat dos morts de covid-19 i ha informat de la detecció de 32 contagis nous; als hospitals de l’arxipèlag hi ha 59 pacients ingressats en planta (9 menys que la vigília) i 31 a UCI (un més que divendres).

A Catalunya, el ritme de contagis continua descendint i ha comptabilitzat 1.351 nous casos, igual com la càrrega hospitalària: en 24 hores s’han produït 1.426 ingressos, 44 menys que el dia anterior, mentre que en les UCI romanen 431 malalts, 34 menys que divendres.

Andalusia ha registrat en les últimes 24 hores 890 casos nous, per la qual cosa baixa del miler de contagis per primera vegada des de fa tres dies, encara que se sumeixin 22 persones a la llista de morts per aquesta malaltia.

Euskadi ha afegit uns altres 356 contagis, però n’ha baixat la taxa de positivitat del 5,2 % de dijous passat al 4,4 % de divendres, dia en què van ingressar als hospitals bascos 46 persones, 5 més que la vigília, i romanien en les ucis 95 pacients.

Mentrestant, Galícia ha experimentat un lleuger augment de cinc persones ingressades en teràpia intensiva, la qual cosa eleva a 78 el total de pacients greus en aquestes unitats hospitalàries, encara que es rebaixa el número d’infectats i d’ingressats en llits d’hospitals, que és de 245, dotze menys que el dia anterior.

A Navarra també s’ha observat un lleuger descens amb 51 nous casos i una taxa de positivitat del 2,7 %. Un total de 69 pacients romanien ahir ingressats, un més que el dia anterior, i es van produir set ingressos.

Aragó ha detectat uns altres 128 contagis, 28 menys que dijous, i cuatros morts en les últimes 24 hores.

Una de les comunitats més castigades per la tercera onada, la valenciana, té ja tres de cada deu municipis lliure de brots de coronavirus, la qual cosa suposa 168 localitats, 62 a la província de Castelló, 60 a València i 46 a Alacant.

Al contrari, a Castella i Lleó, els casos diaris de covid confirmats per test han tornat a superar els 200 aquest dissabte, fins els 218, que suposen 30 més que ahir, amb un augment també en les defuncions als hospitals, una dotzena en 24 hores davant els 9 del dia anterior.

També a Astúries han pujat els contagis diaris fins els 151, nou més que en la jornada anterior, i la positivitat es va elevar del 5,47 al 6,99 per cent. Dos persones han mort i s’han registrat 18 ingressos en planta i 2 a UCI, encara que s’han donat 42 altes hospitalàries.

Igualment, Cantàbria ha notificat 45 nous casos de covid, sis més que ahir, en una jornada en la que no hi ha hagut cap mort, mentre continua baixant la incidència i l’ocupació de les UCI, que s’ha situat en el 13,1 %.

A La Rioja, els casos actius pugen a 205, 18 més que en la jornada anterior, amb un repunt a Arnedo; mentre que a Múrcia cauen en més d’un centenar i queda en 788, com a començaments d’agost de l’any passat. EFE

tracking