SEGRE

BUSTAMANTE

Absolen l'exrepresentant de Bustamante d'estafa i apropiació indeguda

El cantante David Bustamante, durante la presentación de su disco

Absolen l'exrepresentant de Bustamante d'estafa i apropiació indeguda

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Provincial de Madrid ha absolt a l’exrepresentant de David Bustamante del delicte d’estafa i apropiació indeguda del qual va ser acusat per l’artista i el seu pare, i ha condemnat el cantant al pagament de les costes processals sobre la suposada responsabilitat civil del cas per temeritat.

En la sentència, datada el passat 1 de març, la Secció 29 de l’Audiència Provincial exonera a Francisco Juan Manjón dels delictes d’apropiació indeguda, administració deslleial, estafa, falsedat documental i intrusisme denunciats pel cantant i el seu pare, que sol·licitaven per a ell tretze anys de presó i gairebé 500.000 euros d’indemnització.

També absol la dona de Manjón, Ana María R. P., de la responsabilitat civil sol·licitada per l’acusació particular que exerceix l’artista, i condemna a aquest al pagament de les costes processals referides a aquesta responsabilitat civil en apreciar "temeritat".

La Fiscalia havia sol·licitat el sobreseïment de les actuacions contra l’exrepresentant de l’artista.

La sentència constata que Juan Manjón va assessorar professionalment David Bustamante des de l’inici de la seua carrera en 2001 fins juliol de 2015, exercint tasques d’assessorament fiscal, comptable, laboral i jurídic per a l’artista i les seues societats mercantils.

La seua relació va ser d’"amistat i plena confiança" i així el cantant va autoritzar el seu representant a obrir i gestionar comptes corrents a l’oficina de La Caixa de Santisteban del Puerto (Jaén), localitat on l’acusat té el seu domicili.

Els magistrats detallen diverses transferències fetes per Manjón des d’aquests comptes de mercantils de Bustamante a comptes seus i de la seua dona, posant en relleu que "totes aquestes transferències han estat prèvia i/o posteriorment autoritzades per D. David Bustamente, sense que s’hagin declarat la nul·litat dels contractes que les autoritzen".

La Sala recorda que, segons els acusats, el representant es va transferir irregularment dels seus comptes més de 400.000 euros, quan el seu sou era de 700 euros al trimestre, mentre que l’acusat sempre ha defensat que els diners que va percebre responen als seus honoraris.

Per als magistrats queda clar que la feina de Manjón "és un assessorament més enllà del comptable o fiscal i ho és per a D. David Bustamente i per a les seues tres societats", de manera que la remuneració de 700 euros trimestrals "sembla certament exigua" i a més "no hi ha cap document que acrediti el pagament d’aquesta quantitat".

Tanmateix l’acusat va aportar el contracte subscrit amb l’artista el 15 de febrer de 2011, en el qual es pacta com a preu de l’assessorament el 20% de tots els ingressos bruts generats en l’activitat professional del cantant, de qualsevol tipus.

Els magistrats subratllen "l’enorme estranyesa" que produeixen les clàusules firmada per Bustamente juntament amb Manjón en altres documents, "per la seua bondat per a l’acusat, sent inqüestionablement perjudicials (i molt)" per a l’artista, però incideix que "es tracta de documents firmats per ell com així es reconeix-, que no han estat declarats nuls i que per tant l’obliguen".

També rebutgen, perquè l’acusat no és administrador de les empreses de Bustamante, el presumpte delicte de deslleialtat professional que li imputaven els denunciants per no haver-los informat de la inspecció tributària dels exercicis 2010 i 2011, per la qual l’Agència Tributària els reclama un total d’un milió d’euros per la sanció més interessos perquè no atenien el requeriment.

tracking