SEGRE

EUROPA CONFLICTE

La UE amenaça d'imposar sancions al Regne Unit

L'acusa de trencar el pacte post-Brexit || Al prolongar pel seu compte el període de gràcia als controls a Irlanda del Nord

Un cartell en contra d’una frontera dura a Irlanda del Nord.

Un cartell en contra d’una frontera dura a Irlanda del Nord.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va iniciar ahir un expedient d’infracció al Regne Unit per incomplir l’acord negociat entre les dos per evitar un Brexit dur. L’Executiu comunitari va reaccionar així a la decisió del Govern britànic de prorrogar de forma unilateral de març a octubre el “període de gràcia” per als controls duaners sobre aliments o productes agrícoles que arriben a Irlanda del Nord, en contra del que estava disposat en el protocol post-Brexit dissenyat entre Londres i Brussel·les per protegir els acords de pau de Divendres Sant a l’Ulster.

L’expedient podria acabar davant del Tribunal de Justícia europeu, que podria imposar una sanció multimilionària a Londres, si les parts no acorden abans una solució.

La UE també va amenaçar amb accions legals per la llei de mercat interior, ja retirada per Londres

El conflicte es va iniciar el passat 3 de març, quan Downing Street va anunciar per sorpresa que mantindria durant sis mesos més (fins a l’octubre del 2021) la lliure entrada de productes a Irlanda del Nord. Després del Brexit, es va acordar que Irlanda del Nord continués formant part del mercat interior europeu, cosa que obliga a imposar controls entre aquesta província britànica i la resta del Regne Unit.

La Unió Europea considera “inacceptable” l’actuació de Londres i insisteix que l’acord de divorci és un tractat l’incompliment del qual suposa també anar en contra del Dret Internacional.

En paral·lel a les mesures legals, Brussel·les va optar també per enviar un missatge “polític” a Londres, mitjançant una carta firmada pel vicepresident de la CE responsable de supervisar el compliment dels acords amb el Regne Unit, Maros Sefcovic, en la qual crida l’Executiu de Boris Johnson a “rectificar” i abstenir-se de posar en pràctica les normes contràries al pacte. Aquesta és la segona vegada en mig any que Brussel·les amenaça amb accions legals contra el Regne Unit per vulneració del tractat internacional que és l’acord del Brexit.

L’última vegada va ser al setembre, quan Londres va proposar una llei de mercat interior sobre la qual al final va fer marxa enrere.

tracking